İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Senfoniye sözüm yok, endüstrinin kulağını çekip gideceğim!

Önce şef farenin tatlı suratıyla karşılaşıyor, giriş güftesini seslendiriyoruz. Oyunbazlığa zimmetlenmiş öğreticilik, bize eşlik edecek, şıp diye anlıyoruz…

Yazan: Adnan Saracoğlu

Koşun koşun komşular, Dan Brown çocuk kitabı yazmış. Öyle yazmış böyle yazmış. Müziğinden bir tutam, senfonisinden iki tutam koymuş. Bilgilendirmiş çocukları, senfonide yer alan temel çalgı aletlerini tanımalarını sağlamış. Önce hayvanları karakteristik yönleriyle şarkı içre yansıtmış. Sonra hayat dersi spotunu sayfa altına iliştirmiş. Bilgi, eğlence, müzik, kültür, etik, aile, çocuk kol kola girmiş ve çok sesli şarkılarını hep birlikte söylemiş.

Buraya kadar her şey yolunda gibi. Peki kültür endüstrisinin kitap şubesinde, istediği hemen her imkâna sahip birisi oyuna girdiğinde denge bozulmuyor mu? İyimser de kötümser de bakabilir, cevaplarını iki ayrı başlıkta toplayabiliriz.

Her ne kadar güçlü bir karakter olsa ve büyük imkânlara erişimiyle oyuna katılsa da; resimden metne, zenginleştirilmiş müzikli kitap formatından işe yarar spot cümlelere kadar ulaştığı estetik bütünlük takdiri hak ediyor. Zaten bünyesinde eşitlik barındırmayan endüstri, bu yönüyle iyi bir ürünle okura borcunun bir kısmını ödüyor. Gelgelelim, eşitliği sağlayacak, dünyaya, çocukların dünyasına çok daha fazla katkı sağlayacak yazarların, çizerlerin, yayınların biraz daha kuytuda kalmasına sebep olacak. Tanıtım, reklam, sosyal medya taarruzuyla, çok iyi nice resimli kitabın, masalın on yılda yakaladığı yaygınlığı birkaç ayda yakalayacak. Yani ne yaparsak yapalım bir şeyler yörüngesinden çıkmış olacak.

Eleştirel keskinliğimizi saklı tutmak kaydıyla parantezi kapatıp, iki kapak arasına yeniden dönelim. Diyelim ki elektrik kesildi, İnternet yok ve biz üryan bir kitap okuyacağız. Önce şef farenin tatlı suratıyla karşılaşıyor, giriş güftesini seslendiriyoruz. Oyunbazlığa zimmetlenmiş öğreticilik, bize eşlik edecek, şıp diye anlıyoruz. Orman kuşlarından kanguruya, kedilerden vatoza, su aygırından kurbağalara, balina cenaplarından file, fareye, kuğuya hayvanlar aleminin başat aktörleriyle tanışırken onların şarkılarını seslendiriyoruz. Peki kitabın gizli kozu derseniz; kısacık ömründe yüzlerce kitapla haşır neşir olan oğlumun gözleri ve ellerini takip ettiğimde, her sayfada arıyı arayıp bulduğunu ve önceki sayfadan transfer olan hayvanın salınmasına fazla ilgi gösterdiğini söylemeliyim. Susan Batori resimlemesiyle kitaba neşe ve eser miktar mizah saçıyor, şarkılı türkülü şenliğe renkler ekip okur mutluluğu biçiyor.

Hayvanlar Senfonisi
Dan Brown
Resimleyen: Susan Batori
Türkçeleştiren: İpek Demir Gedik
Altın Kitaplar, 44 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More