İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İran’dan gelen öyküler

İran’dan gelen  öyküler

Melek Özlem SEZER

Evrensel Çocuk Kitaplığı bizi farklı bir kültürle tanıştırmaya devam ediyor. İranlı yazar ve çizerlerin hazırladığı, 2004’te Bolonya Çocuk Kitapları Fuarı Yeni Ufuklar Ödülü almış resimli çocuk kitapları serisi, hem okul öncesine hem de okumaya yeni başlayanlara uygun.

Farklılığıyla ezber bozan, yalın, sarsıcı ve derin öyküleriyle, çocuk karakterleri işleyişindeki başarıyla hayran bırakan İran Sineması, Türkiye’de uzun zamandır gündemde. Temel izlekleri, sistemin özellikle kadınlara ve çocuklara dönük baskısı. Çocukları çok iyi tanıyor İran Sineması, onları tüm tatlılıklarıyla ama aynı zamanda içimizi burkarak anlatıyor yetişkinlere. Peki, İran doğrudan çocukları için ne üretiyor?

KADİM İRAN KÜLTÜRÜ

Evrensel Çocuk Kitaplığı, bize bunun yanıtını vermeye devam ediyor. İran Sineması’nı tanıyanların kimi resimlerinde aynı izleklerle karşılaşabileceği bu seri, 2004’te Bolonya Çocuk Kitapları Fuarı Yeni Ufuklar Ödülü almış. Seride genel olarak resimlerin, öykülerden daha özgün ve çarpıcı olduğunu söyleyebiliriz. Görsel anlatım kimi kitaplarda kadim İran Kültürü’nü gelecek kuşaklara aktarıyor, bazen bir Makmalbaf filminin karelerini andırıyor, bazen de modern resimler kullanılıyor. Yıldız ve Dedesi ile Kiralık bir Ev modern resimlerin kullanıldığı kitaplardan.

PASTADAN TATLI BİR DEDE

Yıldız ve Dedesi, daha kapak resmiyle insanın içini ısıtıveriyor. Yıldız öyle acar bakışlı ve öyle sevimli ki… Anne baba işe gittiğinde bırakıveriyorlar Yıldız’ı dedeciğiyle nineciğine. Böylece biz de sevimli mi sevimli, çocuksu bir tatlılıkla, canlılıkla çizilmiş resimlerle, onların romantik-komediye benzer öykülerine tanık oluyoruz. Dede, iyi bir oyun arkadaşı Yıldız’a. Biraz da sakar bir arkadaş. Yıldız’ı bebekleriyle oynarken görünce fotoğraflarını çekmeye çalışıyor. Ama kareyi iyi ayarlayamadığı için yalnızca başlarını çekebiliyor, o da birazcık… Yıldız’a büyük gelen bisiklete biniyor coşkuyla, tepetaklak oluyor. Sonra Yıldız’a boyuna uygun bir bisiklet alınıyor. Dedecik vazgeçer mi hiç, “Hele bir şu bisikletimi onarayım da,” diyor, “birlikte gezeriz.” Kızılderilicilik oynuyorlar, Yıldız yanlışlıkla dedesinin çok sevdiği fincanını kırıyor, dede bunun üzerine azıcık küsüyor. Ninesi Yıldız’a kremalı pasta yapınca Yıldız diyor ki: “Pasta tatlı, dedem bu pastadan daha tatlı. Ama fincanı kırdığım için üzülmüş. İyisi mi pastayı onunla paylaşmalı, gönlünü almalı.” İşte böyle bir kitap Yıldız ve Dedesi, tatlı mı tatlı!

Kiralık Bir Ev’de yeni arkadaşlarını bekleyen bir evin öyküsü anlatılıyor. Ev, içinde yaşayan aile taşındığı için üzgün. Onu hiç bırakmayacak bir aile istiyor. Ama her aileye de gönlü yok. Bu yüzden de onu görmeye gelenlere huysuzluk ediyor. Pencerelerini çarpık çurpuk gösteriyor, duvarlar nemli sanılsın diye ağlıyor, sallanıyor, dişlerini kenetleyip kapının açılmasını engelliyor. Derken iki küçük çocuğu olan bir aile geliyor. Ev mutlu oluyor, onlara gülümsüyor.

Evrensel Çocuk Kitaplığı da bizi az tanınan bir kültürle buluşturarak gülümsetmeye devam ediyor. Bakalım seri nasıl kitaplarla devam edecek?

Yıldız ve Dedesi Shadi Bayzaie Resimleyen: Nahid Lashgari Farhadi Çeviren: Fulya Alikoç Evrensel Çocuk Kitaplığı, 24 sayfa
Yıldız ve Dedesi Shadi Bayzaie Resimleyen: Nahid Lashgari Farhadi Çeviren: Fulya Alikoç Evrensel Çocuk Kitaplığı, 24 sayfa
Kiralık Bir Ev Farideh Khalatbaree Resimleyen: Ali Mafakheri Çeviren: Fulya Alikoç Evrensel Çocuk Kitaplığı, 24 sayfa
Kiralık Bir Ev Farideh Khalatbaree Resimleyen: Ali Mafakheri Çeviren: Fulya Alikoç Evrensel Çocuk Kitaplığı, 24 sayfa
Show More