İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Karanlık güzellikler ve suyun hayat veren macerası

Kitabı açtığınızda iki sayfa bir araya gelip, tablo gibi duruyor karşınızda. Çizimler ve sayfanın sağına, soluna, altına, üstüne serpiştirilmiş bilgiler birbirini tamamlıyor. Kitabın en çarpıcı imgesi, bütün dünyanın ortak kullandığı su kuyusu.

Toprak IŞIK

İki kitap: Birinin adı “Suyun Hikâyesi”, diğerininki “Karanlıktan Korkma”. İlkini Rochelle Strauss yazmış, Rosemary Woods resimlemiş. İkincisini ise Nuray ve Alper Uygur çifti birlikte var etmişler.
Adına uygun olarak karanlık bir görüntüye sahip, “Karanlıktan
Korkma’’. İlk sayfasında sizi, geceyi keşfetmeye
çağırıyor. Sonrasında birbirinden ilgi çekici görseller içeren bir şölen başlıyor. Simsiyah gecede bulutları parçalayıp denizle buluşan, kaynağı belirsiz ışık, muhakkak ki ruhunuzda bir yerleri titretecektir. Karanlığın bekçisi baykuşun kocaman gözleriyle söylediklerini yalnız o ve siz bileceksiniz. Ateş böceklerinin kıvılcımlarla delik deşik ettiği gecenin manzarasına hayran kalacaksınız. Deniz fenerinin karanlığı kesen ışığı ruhunuzda da bölünmelere neden olacak.
Siyah tuval üzerine ışıkla çizilmiş resim gibi duran şehir… Uzayın soğuk karanlığında süzülen uydu… Güneş’ten çaldığı ışıkla geceyi aydınlatan Ay… Karanlık ve hep karanlık… Gözlerinizin önünden geçip gidecek değil, içinizde bir yerlere, belki de hafif bir ürperti eşliğinde oturup kalacak görseller hepsi de. Ruhunuzla konuşan bu resimlerin ardından sahneyi, “söz” alıyor ve sanatsal düzlemden bilimsel düzleme geçiliyor. Görsellerin gerisinde yatan çarpıcı gerçeklerin konu edildiği sayfalar bunlar. Şaşırtıcı bilgilerden oluşan bir şölen… Gece açan çiçek, ateş böcekleri, ışığın dalga boyundaki değişimlerin sonuçları… Ve daha neler neler… Elbette ki,
karanlıktan bahsedip de uykuya değinmemek olmaz. Bu yüzden son söz uykuya dair.
Hani dedik ya, önce görsel şölen, ardından bilgi şöleni diye… Şu da bir okur görüşü olarak kayıtlara geçsin lütfen: Bilgilerin hemen hemen tümü görsellere dair. Yani her bilginin görseli, her görselin bilgisi var. Sanki, bunlar birlikte verilseydi daha iyi olurdu gibi…
Suyun Hikâyesi’nde tam da öyle yapılmış. Kitabı açtığınızda iki sayfa bir araya gelip, tablo gibi duruyor karşınızda. Çizimler ve sayfanın sağına, soluna, altına,
üstüne serpiştirilmiş
bilgiler birbirini tamamlıyor. Kitabın en çarpıcı imgesi, bütün dünyanın ortak kullandığı su kuyusu. İyi haber şu: Gezegenimizdeki su miktarı hiç değişmiyor. Daimi bir döngü içinde miktarını koruyarak dönüp dolaşıyor. Kötü haber ise suyun tıpkı bakımsız bir kuyudaki gibi kirlenmesi, içilebilir miktarının azalması… Zaten, kitabın yazılış amacının gerisinde de bu acı gerçeğe dikkat çekme gayreti var.
Her konuda karşımıza çıkan adaletsizlik su kullanımında da eksik olmuyor. Aynı gezegenin tüm sakinleri aynı miktarda yararlanamıyorlar Dünya’mızın neredeyse %70’ini oluşturan sudan. Pek çok adaletsizlik gibi bunun da ulaştığı boyutlar iç yakıcı. Kuzey Amerika’da nefes alıp veren bir Dünyalı iseniz, payınıza günlük elli beş kova su düşüyor. Ayaklarınız Etiyopya’da yerküreye değiyorsa bir kova su ile yetinmeye mecbursunuz.
Bir uygulamanın sırf adaletsiz diye değiştirilmesine alışık değiliz. Buna karşın ortak kuyunun aynı biçimde kullanımının önünde bir başka engel var. Mevcut kaygısızlık içinde devam edemeyeceğiz. Gelecekte en zengin bölgelerde doğan çocuklar bile, anne babalarının doğaya ihanetlerinin bedelini su sıkıntısını tadarak ödeyecekler.
Peki, durum tamamı ile umutsuz mu? Değil elbette. Öyle olsaydı
Strauss ve Woods’un kitabı sadece bir ağıt olurdu. Oysa son sayfalarda sorunu net biçimde tanımlıyorlar ve çözümleri de aynı netlikte okurun önüne koyuyorlar. Kuyuyu temiz tutacak önerilerle noktalıyorlar sözlerini. Her-kes bunlara uyarsa ve uymayanları uyarırsa Dünya’nın daha yaşanası bir gezegen olacağı muhakkak.

Suyun Hikâyesi Rochelle Strauss Resimleyen: Rosemary Woods Türkçeleştiren: Ebru Gündem Kızıldağ Kırmızı Kedi Yayınları, 36 sayfa Karanlıktan Korkma Yazan ve Resimleyen:  Nuray ve Alper Uygur Kırmızı Kedi Yayınları 56 sayfa

Suyun Hikâyesi
Rochelle Strauss
Resimleyen: Rosemary Woods
Türkçeleştiren: Ebru Gündem Kızıldağ
Kırmızı Kedi Yayınları, 36 sayfa
Karanlıktan Korkma
Yazan ve Resimleyen:
Nuray ve Alper Uygur
Kırmızı Kedi Yayınları
56 sayfa

Show More