İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kendine ait bir odaya sıvışmak ve sıkışmak

Tavşan deliği çok kabalık ama uzay da biraz fazla boşsa…

Yazan: Sima Özkan

Benim için çocuklar ikiye ayrılır: kendine ait alan yaratabilen çocuklar ve kendine ait bir alan yaratamayanlar. İlkinin oyunları tüm eve yayılır. İkincisinin ağzından en çok dökülen cümle “sıkıldım”dır. Onların hep boş alana, boş zamana ve biraz da yalnız kalabilmeye ihtiyaçları vardır. Benim hikâyemdeki kahraman da hep kendi alanını yaratmaya çalışan, kendi dünyasında/uzayında hiç boş duramayan bir çocuk. Benim hikâyem Camille Andros’un pür neşe yazdığı ve Brianne Farley’in cıvıl cıvıl resimlediği Bilim Tavşanı Şarlot.
Şarlot, kalabalık bir ailenin içinde, sıkışık odalarda araştırmalar yapmanın ve keşfetmenin peşinde bir çocuk. Bilimsel yöntemle büyük problemler çözmek en büyük zevki. Kocaman da bir problemi var: daha fazla alana sahip olmak! Kardeşleri onu hiç yalnız bırakmıyor. Yok olmayı ve görünmez olmayı deniyor. Olmuyor, olmuyor. Sonunda kendine havuç şeklinde bir uzay mekiği yapıp soluğu uzayın boşluğunda alıyor. Ciddi bir boşluk tabii. Koskoca boşluk. Uçsuz bucaksız bir laboratuvar. Ne var ki ailesi olmadan, yapayalnızken, keşfettiklerinizi paylaşacak birileri olmadığında, bilim yapmak eskisi kadar keyif vermiyor.
Şarlot, sorununu çözmek için bilimsel yöntemin beş adımından faydalanıyor. Soru sorma, varsayım oluşturma, deney, gözlem ve sonuç basamaklarını adım adım çıkıyor. Bilimin en temel/ilkel hâli, çok kişisel bir sorunun etrafında gerçekleşiyor. Problem çözme becerisi kazanmak, bazen küçük bazen büyük sorunlarla başa çıkabilmeyi öğrenmek anlamına geliyor. Ve en sonunda Şarlot kalabalıklar içinde en çok sıkıştığın yerde bile kendine bir alan yaratmanın yollarının bulunabileceğini gösteriyor. Bu alanı kendiniz yaratabilirsiniz, alanı kaçtığınız yerde yaratmak bir çözüm olmayabilir diye sonuçlandırıyor deneyini. Onun durumunu değerlendirme biçimi, neyin işe yaradığını neyin yaramadığını deneye yanıla bulması hayatın ta kendisi.
Kitabın kapak ve ilk sayfa çizimleriyse bambaşka bir hikâye. Tavşan Einstein, Madame Curie ve Neil Armstrong’un portrelerinin yanında kendinden son derece emin bir Şarlot karşılıyor okuru. Şarlot’un havuç uzay mekiğinin taslak çizimindeki ölçü birimleri ise -8 tavşan yükseklik, 3 sıçrama genişlik, 11 tavşan ve 2 kulak yükseklik gibi- kitaptaki gülmece öğelerinden birkaçı.

 

 

 

Bilim Tavşanı Şarlot Camille Andros Resimleyen: Brianne Farley Türkçeleştiren: Hevdan Sönmez Domingo Yayınevi, 40 Sayfa
Bilim Tavşanı Şarlot
Camille Andros
Resimleyen: Brianne Farley
Türkçeleştiren: Hevdan Sönmez
Domingo Yayınevi, 40 Sayfa
Show More