İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kıvrık kâğıt uçabilir mi?

Çocukları, doğayı ve renklerle oynamayı çok seven bir yazarın öyküsü Kelebek Ormanına Yolculuk.

 

Yazan: Tuğçe Kula Gezer

Kâğıt uçak Ori’nin tek isteği, kendisini yapan çocuğun onu uçurduğundan daha fazla göklerde kalabilmektir. Tanıştığı huysuz ve yaralı kelebek Mona’yı, Kelebek Ormanı’na, arkadaşlarının yanına götürme görevi ise ona istediği fırsatı sunar. Ama -Mona’nın da ona sertçe hatırlattığı gibi- başlangıçta bu uçuşu nasıl gerçekleştireceğini bilemez. Şansına, o sırada kuvvetli bir rüzgâr çıkar ve Ori, ona pek de güvenmeyen Mona’yı da sırtına alarak ormana doğru yola koyulur.

Ori’nin zihni, tıpkı çocuklarınki gibi şemalardan oluşmuştur. Şema, doğuştan getirilen en basit çerçevedir. Ori de kâğıttan yapılan bir uçak olarak, gördüğü her nesneyi kendi şemasına göre anlamlandırır ve uçan her şeyi uçak zanneder. Zamanla aynı özellikte nesnelerin farklı olabildiğini keşfeder ve öğrenme süreci başlar. Ori, öğrenmeyi sevdikçe soru sorar, sorguladıkça daha çok düşünür. Üstelik yolculuk boyunca öğrenen ve değişen sadece Ori değildir. Başlangıçta hayli huysuz ve geçimsiz olan Mona, yolculuk boyunca dostluğun ve dayanışmanın değerini kavramıştır. Bu açıdan bakıldığında kitap, özellikle 5-7 yaş dönemi çocukların okurken kendi öğrenme süreçlerine tanık olabilecekleri bir deneyim sunar.

Ori, aynı zamanda çocuklar gibi takma isimden hoşlanmayan, kendisine iyi davranıldığını fark eden ve iyilik yapmayı seven bir uçaktır. Çocuğun cansız bir nesne olan uçağına iyi davranması; Ori’nin kendisine “Kıvrık Kâğıt” ismini takan Mona’ya kızmasına rağmen hoşgörü göstermesi; Mona’ya yardım eden Ori’nin ihtiyacı olduğunda kelebeklerden yardım görmesi, kitabı okuyan çocuklara olumlu davranışlar konusunda örnekler vermektedir.

Kitap, hava kirliliğine ve doğayı korumanın önemine de değinmiştir. Şehrin üstünden uçan Ori ve Mona dumanlardan öksürür. Ori, insanların böyle kötü bir yerde nasıl yaşadığına şaşırır. Mona ise bunu insanların kendi kendilerine yaptığını, doğayı yok ettiklerini söyler. Ori’nin aklı karışmıştır. Bir süre sonra havada patlayan fişeklerle karşılaştığında şaşkınlığı bir kat daha artar. Bu noktada, Mona’yla giriştiği diyaloğun son kısmı öğreticidir:

“ …

-Kuşlar üzülürken mi mutlu oluyor bazı insanlar?

-O bazılarının akıllarına bile gelmiyor ki kuşlar!

-Peki, çocuklar ne diyor bu işe?

-Çocuklara soran mı var Ori?

-Neden sormuyorlar?”

Şöyle bir düşününce, gerçekten, neden
sormuyorlar?

Kelebek Ormanına Yolculuk Yazan ve Resimleyen: Asuman Portakal Altın Kitaplar, 36 sayfa
Kelebek Ormanına Yolculuk
Yazan ve Resimleyen:
Asuman Portakal
Altın Kitaplar, 36 sayfa
Show More