İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Macera tadında mitoloji!

Mitolojiye dair pek çok soruya yanıt veren, tarihi efsaneleri unutulmaz anılara dönüştüren bu kitap, her yaştan okuru eğlendirerek bilgilendirecek. İnsan bundan başka ne ister!

Yazan: Özlem Toprak

Tarih ve felsefe ders kitapları pek çok çocuğun korkulu rüyasıdır. Benim de çocukluğum bu derslerin sınavlarına hazırlanırken, terli avucumda kabaran sayfalarla geçti. Oysa bugünün çocukları çok şanslı çünkü bu zorlu ve sıkıcı olmakla ünlenmiş dersler ve konularla ilgili çok keyifli kitaplar yayınlanıyor. Bunlardan biri de Neylan Eryar’ın çevirisiyle Kırmızı Kedi’den çıkan Frank Schwieger’in Ben, Zeus ve Olimpos Çetesi başlıklı kitabı.
Adından da anlaşılacağı üzere bir mitoloji kitabı olan Ben, Zeus ve Olimpos Çetesi, tanrıların ve kahramanların ağzından Yunan efsanelerini anlatıyor. Son derece renkli ve oyunlu bir kurguya sahip olan kitap, alfabetik sırayla Afrodit’ten Zeus’a, Antik Yunan’ın ilham verici kişiliklerini tek tek tanıtıyor. Ramona Wultschner’in esprili çizimleriyle süslenen kitap her bir kahramanı bir anket defteri mantığıyla kahramanın kendi dilinden “aile üyelerim”, “yaşadığım yer”, “en iyi yaptığım şeyler”, “hiç hoşlanmadığım şeyler” başlıkları altında kısaca tanıttıktan sonra tanrıların en bilinen hikâyelerini yine doğrudan onlara anlattırıyor. On yaş ve üzeri için uygun olan bu kitabın ikili düzeni baştaki bu kısa bölümlü sayfaları daha küçük yaştaki çocukların okumasına ve yaş büyüdükçe aynı kitabı bu kez de daha uzun okuma parçaları için bir kez daha ele almaya imkân veriyor.

Kurgu ile gerçek karışımı
Frank Schwieger’in daha önce de 2017’de İş Bankası Kültür Yayınlarından Recep Özbay’ın çevirisiyle çıkan Büyük Keşif Gezisi / Kaplan Gözü Maceraları adlı bir kitabı daha bulunuyor. Burada da yazar genç okurlarını 1492 İspanyası’nda Kaptan Kristof Kolomb’un gemisine ışınlamış ve çalıştığı lokantadan bunalan on yaşındaki Luis’nin gizlice Kolomb’un Santa Maria gemisine çıkarak yolculuğun parçası hâline gelişini anlatmıştı.
Schwieger’in bu tercihi, en sıra dışı hikâyelerin bile doğrudan okurun kendi yaşadığı deneyimlere dönüşmesini ve bellekte yer etmesini sağlıyor. Schwieger’in kurgu ve gerçeği iç içe geçiren dilinde, hiç şüphesiz öğretmenlik deneyiminin de payı büyük. 1968 doğumlu yazar, Latince ve tarih eğitimi almış ve bu alanlarda lise öğretmenliği yapmış. Pek çok çocuk ve gençlik edebiyatı kitabı Antik Çağ’da geçen Schwieger, aynı zamanda 2017’de Alman Akademisi’nin Çocuk ve Gençlik Edebiyatı alanında ödüle layık görüldü.

Tanrılar ve kahramanlar resmigeçidi
Ben, Zeus ve Olimpos Çetesi’nde kapanışı yapan Zeus, baş tanrı sıfatıyla önsözü de bizzat kaleme almış. Hem de ne önsöz! Hiddeti ve efsanevi cezalarıyla bilinen Zeus’tan yapacağım alıntı kitabın şakacı dilini anlamak açısından da çarpıcı bir örnek: “Neden mi bu kadar öfkeliyim? Çünkü siz insanlar iyice sinirlerimi bozuyorsunuz. Neredeyse üç bin yıldır hakkımızda her şeyi bildiğinizi iddia ediyorsunuz. Bunu antik Yunan’da yaşayan, Homeros adındaki bir tip başlattı. Ve o günden beri aklına esen herkes biz tanrılar ve mitolojideki kahramanlar hakkında yarım yamalak, eksik, hatta uyduruk şeyler yazabileceğini zannediyor ve siz de bu saçmalıklara inanıyorsunuz. Ama artık bunun sonu geldi, beni iyi dinleyin, artık bu safsatalara bir son veriyoruz- ARTIK SÖZ BİZDE!”
Zeus’un bu manifestosu eşliğinde kitapta yer alan tanrı ve mitolojik kahramanlarsa şöyle sıralanıyor: Afrodit, Apollon, Ariyan, Artemis, Aşil, Atena, Avrupa, Daydalus, Demeter, Dido, Diyonissos, Hefaistos, Helen, Hera, Herakles, Hermes, Medeya, Nozika, Odisseus, Orfeus, Penelope, Perseus, Prometeus, Zeus.

Herkes aynı şeyi farklı yaşar
Birinci tekil şahıs anlatımda her tanrı ve kahraman tarihe mal olmuş kendi en temel kişilik özelliğine göre söz alıyor. Dahası aynı hikâyede yer alan birden fazla kişilik her seferinde yaşananları kendi bakış açısından anlatınca ya da hikâyeyi yepyeni ayrıntılarla başka bir noktaya taşıyınca, okur olarak kendimizi adeta heyecanlı ve çok sürükleyici bir filmin içinde buluyoruz. Örneğin güzellik tanrıçası Afrodit eşi Demirciler Tanrısı Hefaistos’un aksi bir adam olduğunu söyleyip bizimle şu bilgileri paylaşıyor: “Zamanının çoğunu atölyesinde geçiriyor ve bana pek zaman ayıramıyor. Bu nedenle, evlilikte sadakat konusunu pek ciddiye almadığım için bana pek kızacağınızı sanmıyorum. Çok sayıda sevgilimden çok sayıda çocuğum oldu.” Sıra Hefaistos’a geldiğinde onun konuya yaklaşımıysa kısa ve net: “Bir de karım Afrodit var ancak ondan söz etmek istemiyorum!”
Bir kıtaya adını veren Avrupa, mevsim dönüşümlerini sağlayan Demeter ve Persefone, Apollon’dan kaçayım derken defne ağacına dönüşen Dafne, Atena’ya dokuma sanatında rakip olmaya cüret eden ve örümceğe dönüşen Arakne, Truva Savaşı’na sebep olan Helen, görev sırasında öldürülen sadık bekçisi Argos’u anmak üzere onun yüz gözünü tavus kuşunun tüylerine takan Hera, Apollon’u lir ve müzikle tanıştıran Hermes, dokuma tezgâhının başında evlilik adaylarını oyalayarak yirmi yıl savaştan dönmeyen eşi Oddisseus’u bekleyen Penelope merakla izlenecek kahramanlardan sadece birkaçı.
Mitolojiye dair pek çok soruya yanıt veren, tarihi efsaneleri unutulmaz anılara dönüştüren bu kitap, her yaştan okuru eğlendirerek bilgilendirecek. İnsan bundan başka ne ister!

 

 

 

Ben, Zeus ve Olimpos Çetesi
Frank Schwieger
Resimleyen: Ramona Wultschner
Türkçeleştiren: Neylan Eryar
Kırmızı Kedi Yayınevi, 264 sayfa
Show More