İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Minik dev Muncle Trogg

Minik dev Muncle Trogg

Nazan ÖZCAN

Devler ülkesinde minik bir dev olan Muncle Trogg’un hikâyesi, farklı olanın, alay edilse bile hep farklı yoldan giderek nasıl kahramana dönüşebileceğini anlatıyor. Üstelik işin içine patlayan yanardağları, dev kralları, kokulu ahırları, ejderhaları ve kertenkele lolipopları da katıyor.

İngiliz çocuk kitapları yayıncısı Barry Cunningham şöyle diyor Muncle Trogg’un hemen başında: “Ben kısa boyluyum. Kendi çocuklarınızın sizi kucağına alabiliyor olması sinir bozucu bir şey, ama uçakta koltuklara rahatça sığabiliyorum. Kısa boylu olmak, bunların yanında kıvrak zekâlı olmak, bazı hayvanların sizi sırtlarında rahatça taşıyabilmelerini sağlıyor. İşte bu sebepten dolayı Janet Foxley’in Muncle’ına bayıldım; şimdi lütfen biri beni yere indirebilir mi?” Herhalde Barry aşağıya indirildi ama daha ilk sayfadan, bizim “küçük dev” Muncle’ın ciyaklamasını duyuyoruz. “Anne! Gritt beni tepetakla etti!” Sıradan bir durum değil tabii. Çünkü, eğer siz bir dev ailesinin evladı olsaydınız, ana babanız ve ağabeyiniz ve hatta sizden küçük kardeşiniz öyle koca koca dev olsaydı ve siz öyle minik minik bir dev olsaydınız, ne demek istediğimi anlardınız. Çok sıkıntılı bir durum yani bizim küçük minik dev Muncle’ın hali.

HOMURTU DAĞI

Kitapta da zaten öyle yazıyor. Okuyunuz. “Kıllı siğillerle dolu güzel bir bayan olan Anne Trogg, kazanın üzerindeki buhar bulutunun arasından bir bakış fırlattı. ‘Gritt!’ diye kükredi. ‘Ağabeyini derhal yere indir!’ ‘Ama sen bana onunla kahvaltı hazır olana dek oynamamı söylemiştin.’ ” Ah işte, sorun da burada zaten, Muncle o koca devler dünyasının bir parçası olan ailesinde böyle küçük bir oyuncak muamelesi görüyor. O yüzden biraz kara koyun. Yok, kara dev. Olmadı, kara koyun diyelim de, deyim yerine otursun. Oturdu mu? Aklınıza da oturtun ki bir daha yerinden kalkmaya teşebbüs edemesin, teşekkürler!

Koyun devimiz, pardon kara koyun devimiz Muncle, Homurtu Dağı’nın tepesinde, Küçümenlerden saklanarak yaşayan Devler ülkesinin bir bireyi. Küçümenlerden saklanıyorlar ama bir zamanlar Devlerle Küçümenler birlikte barış içinde yaşıyorlarmış. Ama Devler zaman zaman Küçümenlerin azıcık tadına bakmaya kalkınca, Küçümenler onlara savaş açmış. O yüzden onlar da bir yanardağın dibine sığınmışlar. Güneşi pek görmüyorlar. Arada canları Küçümen yahnisi çekse de hâllerinden çok şikâyetçi değiller. Belki biraz Muncle şikâyetçi. Çünkü Muncle biraz farklı. O kadar küçük ki devler arasında böyle utanmazca alay konusu olabiliyor. O yüzden kendini birazcık yalnız hissediyor ve o yüzden mesela okulu bile kırıyor. Çünkü koca dev arkadaşlarının onunla dalga geçmesinden sıkılıyor. Haksız mı yani! Ama gene de sınavlarını vermeli ve okulu bitirip işe girmeli. Ve hayat devam etmeli, diye düşünüyor. Düşünüyor ama öyle olmuyor. Çünkü hayatın ona koca devlere sunmadığı devasa bir sürprizi olacak. Elbette sürprizi anlatmayacağız.

Ama şunu söylemekte sakınca yok. Bir gün sınıfça Küçümenlerin giysilerinin sergilendiği bir müzeye gidiyorlar. Devler ülkesinin Bilge Adam’ı onlara müzeyi gezdirirken, Muncle’ı fark ediyor ve Küçümen elbiselerinin Muncle’a cuk oturacağını söylüyor. Nitekim oturuyor da! Ve ortada Küçümenlerin yazdığı ama Devlerin okuyamadığı bir gizemli kitap var. Bilge Adam, çok bilge bir dev olduğu için elbette, Muncle’la bu gizemi çözmeye karar veriyor. Kolay olacak mı sandınız, oturun 1!

Yazar, farklı olanın, alay edilse bile hep farklı yoldan giderek nasıl da kahramana dönüşebileceğini, işin içine patlayan yanardağlar, dev krallar, dev prensesler (Topalak), kokulu ahırlar, ejderhalar, kertenkele lolipopları, solucan sakızları, kimsenin cesaret edemediği şeyleri zekâyla alt etmeler, küçük devlerin oluşturduğu cani çeteler ve o çeteler tarafından kaçırılan Küçümen Emily’nin hikâyesi gibi ayrıntıları katarak anlatıyor. Tabii Muncle’ın sempatikliğinin içine biraz da çatlaklık, eğlence, komiklik, tuhaflık, acayiplik, elbette en çok da yaratıcılık karıştırmayı ihmal etmiyor. Ee hepsi bir arada olunca da kitap tadından yenmiyor! Sonuç: Kara koyun her zaman kaybeden olmayabilir! İyi ki! Kendi farkınızın farkına varın, hepiniz, küçük hanımlar ve beyler!

Küçük Dev Muncle Trogg Janet Foxley Çeviren: Pınar Gönen Altın Kitaplar, 208 sayfa
Küçük Dev Muncle Trogg Janet Foxley Çeviren: Pınar Gönen Altın Kitaplar, 208 sayfa

 

Show More