İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Modern zamanlara mizahlı bakış

Gökçe Yavaş Önal’ın yalın ama bir o kadar da küçük ayrıntılara önem veren çizimleri, doğrudan konuşma diliyle kaydedilmiş inandırıcı diyaloglarla güçleniyor.

Yazan: Özlem Toprak

Mizah, en büyük gücümüzdür. Çocukken kendimizle dalga geçmek, doğal yaratıcılığımızı sahiplenmek daha kolay gelir. Filtresiz, maskesiz
konuşur ve davranırız. Zamanla “büyükler” kurallarını öğretir ve neyin, ne zaman, nasıl söylenmesi gerektiğini önemsemeye başlarız.
Bazılarımız ise buna direnir ve hepimize mizahın önemini anımsatır. Elimizde, tam da bunu yapan bir çizerin kitabı var bu kez. Gökçe Yavaş Önal, İçimdeki Buhranlar’la zor anları incelikle karşımıza getiriyor.
Desen Yayınlarından çıkan İçimdeki Buhranlar, illüstrasyon çalışmalarından tanıdığımız Gökçe Yavaş Önal’ın ilk karikatür kitabı. Önal’ın gündelik hayatından belli anlara odaklanan kitap çizgilerle kurulu bir öykü kurgusuna sahip. Genç bir kadın ve anne olarak koşturmalı modern zamanlarda hissettiği çelişkileri, keskin gözlemlerini resmeden Önal; korku, endişe, hayal kırıklığı, öfke gibi zorlu duyguları dahi gülümseten bir çerçeveyle sunuyor.
Gökçe Yavaş Önal’ın yalın ama bir o kadar da küçük ayrıntılara önem veren çizimleri, doğrudan konuşma diliyle kaydedilmiş inandırıcı diyaloglarla güçleniyor. Çizerin en büyük meselelerinden biri sahici iletişim. Ön yargılar, dedikodu, boş konuşmalar karikatürler içerisinde ağırlıklı yerini hemen belli ediyor. Toplumsal cinsiyet kimliğini de ustaca işleyen Önal, toplumun kadına yüklediği rolleri, mükemmellik beklentisini, hayatın koşturması içerisinde güme giden incelikleri tek tek kaydediyor.
Genç bir kadın ve anne olarak boğulduğu zamanları, yetişememe kaygısını, sevdiklerine dair endişe, korku, takıntı ve fobilerini büyük bir cesaret ve dürüstlükle aktaran Önal, sunduğu sahnelerin karşılığını kitabı eline alanlardan da dolaylı olarak talep ediyor. Çünkü bu çizimlere baktıkça kendi zorlandığımız, utandığımız zamanları hatırlamamak mümkün değil. Tatilde dinlenemeyenler, rutin içerisinde boğulanlar, takıntılarıyla dünyası kararanlar, evden çalışırken iradesiyle sınananlar, kısacası hepimiz için bu çizimlerin söyleyeceği bir
şeyler var. Çizerin ailecek Paris’e taşınmayı hayal ederken neye niyet neye kısmet hesabı kendilerini Ağrı’da bulma hâlleri ise kitabın gülümsetirken düşündüren en tatlı bölümlerinden biri.
Büyük şehir hayatının kaosu, trafik ve çoklu sorumluluk keşmekeşi, otomatikleşen hayat, inceliğe duyulan özlem öne çıkan temalardan
bazıları. Çocuklu hayatın zor ve komik yanlarını da açıklıkla resmeden Önal, bu vesileyle minik bir kızın şahane portresini de hediye ediyor okura. Mükemmel annelik klişelerini ters yüz eden çizer, onun yerine aslında hepimizin yaşadığı hakiki anları gösterirken, kendimizi boş yere hırpalamamız gerektiğini de kulağımıza fısıldıyor âdeta.

ZOR ZAMANLAR NE ÖĞRETİR?
Kitabın sonlarına doğru, hâlen günlük hayatımızı esir alan pandeminin izlerini görmek mümkün. Covid-19 virüsünün yaydığı korku ve çaresizliği, zorunlu karantina ile başa çıkma mekanizmalarını incelikle işleyen Önal, sosyal mesafelenmenin karşısına gerçek iletişimin sarsılmaz gücünü yerleştiriyor. Bu iletişim ise karşımızdakinden önce kendimizi tanımayı, benliğimize gücümüz kadar zayıflıklarımızla sahip çıkmayı dayatıyor. Bir yandan da bu olağanüstü dönemin hissettirdiği yalnızlaşmayı, aidiyet eksikliğini, durmak bilmeyen kaygıyı paylaşılır ve anlaşılır kılıyor. “bir tek ben tuhaf değilmişim,” hissiyle doluyoruz. 1984’te İstanbul’da doğan Gökçe Yavaş Önal, üniversitede resim eğitimi aldı. Uzun süre tuval ve yağlı boyayla uğraşan Önal, zamanla kendini illüstrasyonla daha iyi ifade edebildiğini fark ederek bu alana yöneldi. Çizer, hâlen çocuk kitapları resimliyor ve çeşitli dergiler için çizimler yapıyor.
Çalışmalarına hayatından küçük sahneler içeren karikatür kitapları ve çizgi romanlarla devam etmek isteyen Gökçe Yavaş Önal, İçimdeki Buhranlar’la tiryakilerini yaratacak bir ilke imza atmış. Küçük büyük herkesin gülümseyerek okuyacağı kitap, pek çok gerekli konuşmayı, yapıcı tartışmayı da başlatabilecek içeriğe sahip. Yeter ki biz de dürüst olmaya ve kendimizle dalga geçebilmeye hazır olalım. Bir de şefkat ve özeni unutmayalım. Belki hiçbir şey değişmeyecek ama biz bütün zorluklara rağmen hayatın hakkını verdiğimizi hissedeceğiz…

İçimdeki Buhranlar
Gökçe Yavaş Önal
Desen Yayınları, 88 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More