İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Okul dedikleri…

Öğrenmenin başlıca yolunun keşfetme merakını cesaretlendirmek olduğuna inanan Rodari için okul denen yer dört duvarla sınırlı, “öğretmeye” odaklı bir mekân değil, keşfetmeye teşvik eden bir aracı olmuş

Yazan: M. Banu Aksoy

Okulları fazla ciddiye alıyoruz. Ne var ki okulları ciddi almaya mecbur bırakılıyoruz. Kördüğüm mü, yoksa lime lime mi olduğunu kestiremediğim tuhaf eğitim sistemimiz/sistemsizliğimiz içinde çocuklar her yıl yeni bir deneye maruz bırakılıyor. Okulları ciddiye almaya öyle mecbur bırakılıyoruz ki pek çoğumuz dışarıda daha renkli, dolu dolu ve eğlenceli daha büyük bir okul olduğunu gözden kaçırıveriyoruz.
Bu büyük okul öyle bir yer ki ne kayıt yaptırma zorunluluğunuz oluyor, ne de not kaygınız. Paranız varsa gidebileceğiniz bir okul da değil; herkese açık. Üstelik yaş sınırlaması yok. Gerekli olanlarsa beş duyunuz, merak duygunuz, soru sorma beceriniz ve araştırma dürtünüz. Büyüklerimizin “hayat okulu” dediği şeyin ta kendisinden söz ediyorum. Yapmanız gereken tek şey çevrenize bakmak. Aradığınız her şey orada.
Arka kapağında “hayata yeni başlayanlar için alçakgönüllü ve iyi kalpli bir küçük kılavuz” olarak tanımlanan Dünya Denen Koca Okul da aslında bu hayat okulunu özetliyor kısaca. Genç okurun dünyayı bambaşka bir gözle görmelerini sağlayacak kitap, İtalyan çocuk edebiyatı denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Gianni Rodari imzası taşıyor. Kitap, aslında Rodari’nin bir şiirine dayanıyor.
Yaşamının bir dönemini öğretmen olarak geçiren Gianni Rodari, okul ve eğitim konularına
Reggio-Emilia yaklaşımının penceresinden bakmayı tercih etmiş. Öğrenmenin başlıca yolunun keşfetme merakını cesaretlendirmek olduğuna inanan Rodari için okul denen yer dört duvarla sınırlı, “öğretmeye” odaklı bir mekân değil, keşfetmeye teşvik eden bir aracı olmuş. Duvarların dışında, çok daha büyük bir okul olduğuna inanmış. “Dünya Denen Koca Okul” şiiri, Gianni Rodari’nin okul ve öğrenmeye ilişkin düşüncelerinin özeti.
Kitap, kısa metnine göre hayli büyük ebatlı. Metnin arka planındaki derin eğitim felsefesine karşın illüstrasyonlar zayıf kalıyor. Gözüm hayal gücümü alıp götürecek resimler, yazı karakterleriyle yapılmış grafik sihirbazlıklar, kitabın ebat tercihini haklı çıkaracak görsel bir doygunluk aradı.
Görsellerini bir yana bırakacak olursak, Rodari’nin bu metni, bilginin her yerde olduğunu, buna karşılık “bilgi yuvası” dediğimiz okullarda bir tek evrenin her zerresine sinmiş bilgiye nasıl ulaşacağımızın öğretilmediği gerçeğini suratımıza çarpıyor.

 

 

 

Dünya Denen Koca Okul
Gianni Rodari
Resimleyen: Allegra Agliardi
Türkçeleştiren: Filiz Özdem
Yapı Kredi Yayınları, 28 sayfa

 

Show More