İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hayat = Matematik Problemi

Bil Bakalım Yakın mı Uzak mı?, bize mesafeler konusunda çok temel bilgiler veriyor. Anlattıklarını deneylerle pekiştiren kitap, bu yolla, öğrenilenlerin kalıcı olmasını sağlıyor.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

Hayat, kimine bir havuz problemi kadar zor! Saatler, tarihler, haftanın günleri, aylar, mevsimler, yaşlarımız, harcadıklarımız, aldıklarımız… Off… Hesaplanacak ne çok şey var! Kimine ise iki kere ikinin cevabı kadar da basit! Öyle ya tüm bunlar, çoğu yetişkine doğuştan biliyormuş gibi gelen, gündelik ve basit bilgiler. Ama tabii ki bunları doğuştan bilmiyoruz. İşte, çocuklar nezdinde zaman zaman birer soruna dönüşen bu basit işlemlerden biri de mesafeler. 1001 Çiçek Kitaplar’dan çıkan Bil Bakalım Yakın mı Uzak mı? tam da bu konuya el atıyor.
Shirley Willis’in hem yazar hem de çizer olarak karşımıza çıktığı kitap, Betty Roat ve eski bir ortaokul öğretmeni olan Peter Lafferty’nin katkılarıyla hazırlanmış. Ömür Özyurt tarafından da Türkçeye çevrilmiş. 1001 Çiçek Kitaplar’ın, “Eğlenceli Bilim Dizisi”nin bir parçası olan Bil Bakalım Yakın mı Uzak mı?, “Mesafe nedir?” sorusuyla başlayarak bize çok temel bilgiler veriyor. Mesafelerin ölçümünde işimizi kolaylaştıracak birimleri, çok temel bir şekilde anlatıyor. Bu anlatımların ayakları yere basan bilgilere dönüşebilmesi için de okurunu sürekli deneyerek keşfetmeye teşvik ediyor ve somut örnekler veriyor. Bu bilgilerin bizler için nasıl gündelik bilgiler olduğunu ve hayatımızı kolaylaştırma noktasında ne kadar değerli olduklarını tarif ediyor.
Bil Bakalım Yakın mı Uzak mı?, birçok başvuru kitabının aksine okurunun fiziksel koşullarını göz ardı etmeyen, uygulaması son derece kolay deneyler öneriyor. Ebeveyn yardımı alınması gereken deneyleri ise kitabın başında belirtilmiş bir simge ile işaretleyerek okurunu uyarıyor.
İçindekiler, sözlük ve dizin sayfalarıyla küçük bir kaynakça niteliği kazanan Bil Bakalım Yakın mı Uzak mı?, çizimlerinde takındığı eşitlikçi ve çoğunlukçu dille de dikkat çekiyor. Bu bilgileri aktarmada birer aracıya dönüşen çocuk figürlerinin yerelleştirilmemesi ve küresel algıya hitap etmesi, bu kitapların hem çocukların zihnindeki eşitlik algısını kuvvetlendirmesi hem de kitapların dünyanın dört bir köşesinde içselleştirilerek okunabilmesi fırsatı yaratıyor.

 

 

 

Bil Bakalım Yakın mı Uzak mı?
Shirley Willis
Türkçeleştiren: Ömür Özyurt
1001 Çiçek Kitaplar, 32 sayfa

 

Show More