İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hataları görmek ve dönüştürmek

Beyaz fon üzerinde büyük kütlesel siyah lekelere eşlik eden çok detaylı, renkli, ince bir el işçiliği isteyen çizimleri ve bu beraberliğinin yarattığı hoş kontrası görüyoruz.

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Corinna Luyken’ın yazdığı ve resimlediği ilk ve şimdilik tek kitabının ismi, Hatalar Kitabı. Alt başlığı ise “Hataları görmek ve dönüştürmek üzerine…”
Yazar, “Tam başlarken / bir hata…” diyerek kitaba giriş yapıyor.
“Tam başlarken”, sadece tek gözü çizilmiş bir suret.
“Bir hata…”, şimdi ikinci göz çizilmiş ama bu kara leke diğerinden daha büyük durumda. “Diğer gözü daha da büyük yapmak başka bir hata…” çünkü küçük kalan gözü eşitlemek amacıyla yapılan kalem darbesiyle öteki gözden daha büyük bir göz var şimdi bu suratta. “Fakat gözlük… Gözlük iyi fikir,” artık yeşil gözlüğü ile tatlı bir kız karakter karşımızda.
Her şeyin diğeriyle eşit, ötekiyle aynı ve normal bir kurgu içinde yer almasının gerektiğine inandığımız; hiçbir ikiliğe, farklılığa, nüansa tahammülümüzün olmadığı ve bunları normal olmayan hatta yanlış olarak nitelendirdiğimiz şu yaşamda; hata olarak nitelendirdiklerimizin aslında bizi biz yapan şeyler olduğunu güzelce gösteren bir kitap bu. Özellikle çocukluk gibi, kimi zaman çok acımasız olabilecek bir çağda, kendimizi daha rahat kabul etmemizi ve hayatın içinde kolayca yer almamızı sağlamak için uzatılan her elin büyük önemi var.
Öte yandan, birbirinden farklı gözlere gözlük, fazlasıyla uzun boyuna yaka takmak gibi nesneler aracılığıyla gerçekleştirilen değişimlerin, “bu bir kompanse etme çabası mı?” sorusuna kapı aralayabileceğini de düşünüyorum.
Eserin resim kurgusu oldukça dinamik. Kitabın karakterinin çizim düzleminde oluştuğu aşamada, boşluktan yavaşça belirmeyi etkileyici bir şekilde anlatan, beyaz arka plan üzerinde ufacık bir çizgisel hat olarak başlayıp her sayfada giderek kendine eklemlenerek büyüyen desenlerle karşılaşıyoruz. Daha sonra, yine beyaz fon üzerinde büyük kütlesel siyah lekelere eşlik eden çok detaylı, renkli, ince bir el işçiliği isteyen çizimleri ve bu beraberliğinin yarattığı hoş kontrası görüyoruz.
Son olarak, her ne kadar metinden bağımsız olarak var olabilse ya da metnin marjı haricinde dediği birçok şey olsa da genelde kitap illüstrasyonu (sonradan çizildiği ya da metinle aynı zaman aralığında oluştuğu takdirde bile) yazınsal içeriğin üzerinden ortaya çıkar. Bu kitapta ise tam tersi söz konusu. Resimler üzerinden yürünen bir izleğe metin katılmış. Bu tersine inşayı çok önemli görüyorum.

 

 

 

Hatalar Kitabı
Corinna Luyken
Türkçeleştiren: Ebru Şenol
abm Yayınları, 52 sayfa
Show More