İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bay Kaplan Yabana Çıkıyor

Kitapta resimlemelerden söz baloncuklarına, çok zekice kurgulanmış bir sistem göze çarpıyor. Şehre ve orada yaşayanlara hâkim olan gri-kahve tonlarının aksine, Bay Kaplan’ın turunculuğunda yaşam var.

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Peter Brown, Bay Kaplan Yabana Çıkıyor adlı eseriyle “2013 Amazon En İyi Çocuk Kitabı”, “Publishers Weekly Yılın En İyi Kitabı”, “Kirkus Yılın En İyi Kitabı” ödüllerine layık görülmüş. Kendisi, aynı zamanda “Caldecott Ödülü”, “New York Times En İyi Resimli Kitap Ödülü” gibi birçok önemli ödülü elinde bulunduran bir yazar ve çizer. Ancak ona verilen nişanları bir kenara bırakalım. Çünkü bu kitap yabana kaçan bir kaplan hakkında ve yabanda ne ödül ne de nişan bulunur.
Kitapta, ana karakter olan Bay Kaplan, herkesin aksine işlerin gidişatından memnun değil. Yaşadığı çevrenin düzenine karşın o yabani olmak istiyor. İçinde olduğu habitatı benimseyemiyor. Tekrar dört ayağının üzerine düşünce ve giderek çılgınlaşmaya başlayınca arkadaşlarının artık ona karşı sabrı kalmıyor. İşte o zaman Bay Kaplan yabana çıkıyor, ta ki yalnız kaldığını fark edene ve arkadaşlarını, şehri, evini özlediğini anlayana kadar. Böylece Bay Kaplan dönmeye karar veriyor. Döndüğünde ise onu büyük bir sürpriz bekliyor: Şehirde de işler değişmeye başlamış!
Kitapta değişimin, Bay Kaplan’ın kendini diğerlerine kabul ettirme çabası sonucunda gerçekleşmemesi ve kendi istediği yaşama hâlini çevresine mutlak olarak dayatmaması, üzerinde muhakkak düşünmemiz gereken olgular. Çünkü bazen dönüşüm, Bay Kaplan Yabana Çıkıyor hikâyesinde olduğu gibi tam da değişimi isteyenin gidişi sayesinde, onun yokluğunda ve hepsini bilmediğimiz dinamikler neticesinde gerçekleşir. Bazen bir fikir her şeyi başlatmaya yeter.
Kitapta resimlemelerden söz baloncuklarına, çok zekice kurgulanmış bir sistem göze çarpıyor. Şehre ve orada yaşayanlara hâkim olan gri-kahve tonlarının aksine, Bay Kaplan’ın turunculuğunda yaşam var. Yukarı doğru ilerleyen hatlarla kuralları ve düzeni gösteren çizer; asla iç içe geçmeyen, birbirine karışmayan bir teknikle kaplanın yaşadığı can sıkıntısını ve hikâye karakterlerinin ilişkilerindeki mesafeyi derinden hissetmemizi sağlamış. Kullandığı tekrar formlar, kendini tekrara düşmeyen tam tersine hikâyenin özünü güçlendiren sütunlara dönüşmüş.
Değerli çevirmen Sevin Okyay’ın Türkçeleştirdiği Bay Kaplan Yabana Çıkıyor, güçlü çizimleriyle öne çıkan bir kendini bulma hikâyesi.

 

 

 

Bay Kaplan Yabana Çıkıyor
Peter Brown
Türkçeleştiren: Sevin Okyay
Hep Kitap, 44 sayfa
Show More