İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kelimelerin gücü adına…

Kimi pul biriktirir kimi tablo… Kimi para biriktirir kimi taş… Bazıları ise kelimelere tutkun olur ve onları biriktirir. Tıpkı bizim gibi. Tıpkı Can gibi!

Yazan: Gökçe Gökçeer

Kelime Koleksiyoncusu kitabının kahramanı Can, kelimelerle tanıştıktan sonra onlara karşı koyulmaz bir ilgi duymaya başlıyor. Birbirinden ilginç kelimelere rastlıyor. Onları yazıyor, notlar alıyor ve kitapları, defterleri karıştırmaya devam ediyor. Aldığı notlar o kadar fazlalaşıyor ki artık Can’ın, önüne geçilemeyen bir tutkuyla büyüyen ve onu büyüleyici yolculuklara çıkaran bir kelime koleksiyonu oluyor. Kulağına en güzel gelenleri ayrı ayrı biriktiriyor. Kısa kelimeler bir yana, uzunlar diğer yana… Elbette karşılaştığı her kelimenin anlamını bilmiyor. Ama araştırarak öğreniyor. Onlarla şiirler yazıp şarkılar söylüyor. Can, kelimelerle yapılabilecek her şeyi yapıyor aslında. Çünkü onların gücünü kavrıyor. Mış Gibi, Nokta, Benden Bir Tane Daha Olsa, Dünyanın En Küçük Hediyesi, Mutlu Hayalperest ve Gökyüzünün Rengi gibi birçok resimli kitabın yazar ve çizeri olarak tanıdığımız ama salt çizer olarak da çok sevdiğimiz Peter H. Reynolds’ın Kelime Koleksiyoncusu başlıklı kitabı, bir çocuğun kelimelerle kurduğu muazzam ilişkiyi gözler önüne seriyor. Aslında bir resimli kitap ve 3-7 yaş grubuna hitap ediyor. Ancak kelimelerin çizdiği büyülü yola ilk adımlarını atan; okuma ve yazmayı öğrenen genç okur-yazarların ufkunu açabilecek güçte. Hatta bu grup çocukları için çok daha etkileyici ve unutulmaz olacağını düşündürdü okuduğumda.

Biz yazarlar veya en basitinden ‘’yazanlar’’ da bir nevi kelime koleksiyoncusuyuz. Bugüne kadar yazılan hikâyelerde kullanılmayan bir tema kaldı mı? Okuduklarımızda önemli olan, karşı karşıya olduğumuz metnin nasıl yazıldığı… Bizim yazdıklarımız için de geçerli bu. Yazılanın ve/veya okunanın kıymeti, kelime koleksiyonumuzun içeriğiyle, ona ne kadar değer verdiğimizle ve onu nasıl kullandığımızla fazlasıyla ilişkili. Kelime Koleksiyoncusu’na da bu gözle baktığımızda, hikâyenin özgünlüğünden çok kurgulanış şekli ve yazarın diliyle bütünleşen, her zaman çok sevdiğimiz çizimlerinin gücü öne çıkıyor. Reynolds, küçük küçük kağıtlara yazdığı kelimelerini okurlarına göndererek, onları unutulmaz bir maceraya davet ediyor.

Kelime Koleksiyoncusu
Peter H. Reynolds
Türkçeleştiren: Oya Alpar
Altın Kitaplar, 36 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More