İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Alışmak mı, anlamak mı?

Yetişkinler de bir zamanlar çocuktu…

Yazan: Gizem Yiğit

Yetişkin kitapları arasında kaybolduğum bir gün, gözlerimin içini parlatan bir kitapla karşılaştım: Kurgusuyla bana keyifli bir okuma deneyimi yaşatan, Burcu Bahar’ın dokuzuncu çocuk kitabı Anneannem Bebek Oldu!

Kitabı, çizimleriyle renklendiren isim ise Oğuz Demir.

Hikâyenin başkarakterlerinden Damla, anneannesiyle oldukça iyi anlaşan bir çocuk. Bu söylediğim, aralarındaki bağı anlatmak için yetersiz kalabilir. Onların ilişkisini, sıradan bir anneanne-torun ilişkisi sanmayın. Bu anneanne ve torun, birbirlerinin en yakın arkadaşı. Bir anları bile ayrı geçmeyen ikili, yan yanalarken her konuyu konuşabiliyorlar ve kahkahaları bir an olsun eksik olmuyor. Tabii bu güzel bağın kaynağında, kitabın diğer başkarakteri olan anneanne var. Damla’nın, kızıl saçlarına imrenerek baktığı, genç ruhlu ve geçmişteki öğrencilerinin bile hiç unutamayacağı kadar kendini eğitime, öğretmeye adamış bir eğitimci olan anneanne… Bir gün okul çıkışında, anneannesinin kendisini beklemediğini fark eder Damla. Bunun şaşırtıcı olayların başlangıcı olacağını henüz bilmiyordur. Anneannesi bir bebeğe dönüşmüştür! Nasıl olduğu hikâyede saklı ama anneannesi konuşmayı, yemek yemeyi, yürümeyi yani neredeyse her şeyi tamamen unutmuştur. Tabii ki onu eski hâline döndürecek olan da Damla’dır. Yetişkinlerin de bir zamanlar çocuk olduğunu bilen ve bunu biraz da komik
bulan Damla’nın, anneannesini eski hâline getirmek için yaptıklarını okurken, bir yetişkin olarak zihnimde şu sorunun belirdiğini itiraf etmeliyim: “Yetişkin olmak, zamanla yaşananlara alışmak mı yoksa yaşananları anlamaya başlamak mıdır?”

Anneannem Bebek Oldu!’yu okurken, her düştüğümde sevdiklerimin elimi tutmasını beklediğim çocukluk günlerime geri döndüm. Bana unuttuğum bu iç ısıtan hissi yaşattığı için, herhangi bir çocuk kitabı olmaktan öteye geçtiğini söyleyebilirim. Bu birleştirici hissi hiç kaybetmemek için şüphesiz, bazen biz yetişkinlerin de küçüklere ve hep küçük kalacak karakterlere ihtiyacı olduğunu hatırlamalıyız.

Anneannem Bebek Oldu!
Burcu Bahar
Resimleyen: Oğuz Demir
Kırmızı Kedi Yayınları, 72 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More