İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sığınacak Bir Ada

Okyanusun ortasında gerçekleşen fırtınadan sağ kurtulan baba, kız, köpek ve ada zannedip sığındıkları bir deniz kaplumbağasının hikâyesi bu.

Yazan: Sanem Erdem

Bu yazının konusu olan kitabı tanıtmak için tüm hikâyeyi açık etmem gerekecek ama sorun olacağını sanmam. Zira her seferinde farklı farklı detayları göreceğiniz için bir kez okumak yetmeyecektir.

Resimlemiş olduğu kitapların sayısı 450’yi bulan Hollandalı çizer Mark Janssen’i, hem yazıp hem resimlediği ilk kitabı Sıradan Bir Gün ile tanıyoruz. Yazıp resimlediği son kitabı ise yine Can Çocuk’tan çıkan Ada ve Sinan Çakmak tarafından orijinal dili Felemenkçeden başarıyla Türkçeye kazandırılmış.

Okyanusun ortasında gerçekleşen fırtınadan sağ kurtulan baba, kız, köpek ve ada zannedip sığındıkları bir deniz kaplumbağasının hikâyesi bu. Kediniz kucağınıza yatınca onu rahatsız etmemek için kılınızı bile kıpırdatmazsınız ya, bu ada-kaplumbağa da yeri gelince kaya gibi sağlam durarak, yeri gelince yavrularını korumaya çalışan bir anne kuş gibi gözünü karartarak konuklarını rahat ettirmeye çalışır. Mevsimler geçer, kuşlar göçerken sonunda ufukta bir gemi görünür ve kaplumbağa, kendini hiç belli etmeksizin koruyup kolladığı konuklarını emin ellere teslim eder. Oysa küçük kız her şeyin farkındadır ve koruyucularına teşekkür etmeden “Ada”yı terk etmek istemez.

Okurken, sayfalarını çevirip sadece rengârenk resimlerine bakarken ya da kapağını kapatıp düşünürken başka başka öyküler, başka başka anlamlar bulabileceğiniz bir kitap Ada. Gizlice yapılan iyilik, zor koşullardan kaçıp sığınanlara merhamet, yapılan iyiliğe minnettarlık… Aklıma mültecileri getirdi mesela. Anneleri ve babaları da umudu da…

32 sayfalık bu dev kitap, detaylara dolu renk ve desen şöleniyle ta künye sayfasından başlayarak okuru yakalayıp kendisine tekrar tekrar bağlıyor. Okumayı bilmeyen küçük çocukların da onlara eşlik eden ebeveynlerinin de sayfalarını saatlerce çevirip kendi öykülerini çıkarabilecekleri Ada’nın resimli kitap söz konusu olduğunda örnek verilebilecek kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum.

 

 

Ada
Mark Janssen
Türkçeleştiren: Sinan Çakmak
Can Çocuk Yayınları, 32 sayfa
Show More