İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Herkes nasıl kaka yapılacağını biliyor değil mi?

Bilmeyen varsa da eninde sonunda öğrenir…

Yazan: Sima Özkan

Bu kitabı (ya da yazımı) okurken kakanız gelebilir. Baştan söyleyeyim, uyarmadı demeyin… Konu kaka yapmak, kakayı bırakmak. Koca dünya yapıyor bu kaçınılmaz işi. Evrensel ve pek ciddi bir mesele. Ama bazı çocuklar için, tüm doğallığına inat, her gün yaşanan korkutucu bir eyleme dönüşebiliyor. Kakayla olan ilişkimiz çocuklukta sıkıntılı başlayabiliyor. Neden sevmeyiz ki kakamızı?

Başka canlıların kakası iyidir, gübredir, besindir toprağa. Çocuklara kompostu tanıtırken tüm hikâyenin aslında solucanın kakası etrafında şekillendiğini anlatmak en eğlendiğimiz andır mesela. Dahası kaka bize çok şey söyler. Ne sıklıkla yaptığımız, rengi gibi şeyler hep sağlığımızla ilgilidir. Bazen canımız yanabilir, bazen klozetten, lazımlıktan ürkebiliriz. Kendi evimizin dışında, sadece bize ait o şeyi bırakmak bile istemeyebiliriz.

Yazı kariyerine İspanyol Susam Sokağı’nın metin yazarlığıyla başlayıp pek çok oyun, müzikal kaleme alan, bir dönem öğretmenlik de yapmış olan Jaume Copons’un yazdığı Kaka Hakkında Bildiğim Her Şey, ismi biraz pis dursa da özellikle tuvalet alışkanlığı edinme dönemlerindeki çocukları kahkahalara boğacak bir kitap. Son derece basit bir dille, bizi o rahatlama anına adım adım götürüyor. Kuşlar, kediler, balinalar, filler, büyükanneler, büyükbabalar herkes yapıyor kaka. Kocaman kakalar, zeytin gibi kakalar, sıçrayan kakalar ve isabetli kakalar. Tüm hayvanlar ve tüm insanlar yapıyor. İyi ki de yapıyor!

Kitap, kaka yapmadan ve kaka yaptıktan sonra tuvalet kâğıdı kullanmak, sifonu çekmek, el yıkamak gibi ritüelleri de bir bir sıralıyor. Çizimlerde yüz ifadelerindeki gerçekçilik, kaka yapmaya dair ruh hâllerini çok iyi yansıtıyor. En son sayfada yer alan kapakçıklı bölümde de bir sürpriz saklı.

Kaka meselesi hakkında okuduğumuz kitap sayısının artması ümit verici. Yeri gelmişken, konunun meraklıları için Kaka & İsmi Lazım Değil’in Doğal Tarihi ile tabii ki Kafasına Edeni Bulmaya Çalışan Küçük Köstebeğin Hikâyesi’nden de bahsetmemek olmaz. O zaman kakaya veda etme zamanı…

Kaka Hakkında Bildiğim Her Şey
Jaume Copons
Resimleyen: Merge Gali
Türkçeleştiren: Mehmet Çilingir
Tekir Yayınları, 32 Sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More