İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

“Gece”nin düşündürdükleri…

Gece adlı bir zebranın ve Tuti adlı bir kuşun peşine düşmüş ilerlerken, aslında aradığımız şey, kaybolan bir yavru kuş değil de başka bir şey sanki… Belki de adı dostluktur.

Yazan:Gökçe Gökçeer

Minik zebra Gece için, her cumartesi ayışığı şölenini izlemek bir gelenek hâlini almış adeta. Ama o sabah, anne kuş Tuti’nin ağlayan sesiyle uyanıyor Gece. Çünkü kuşun yavrusu kaybolmuş. Bir tarafta kaçırmak istemediği bir görsel şölen, diğer tarafta dostunun kaybolan yavrusu… Vefalı ve vicdan sahibi minik zebra, iki durum arasında kalıyor kalmasına ama hızlıca düşünüp elbette dostuna yardım etmeyi seçiyor.

Hikâyenin akışı boyunca, yolda birçok hayvana rastlıyorlar. Gece’nin, yavruyu daha kolay bulmak için zihninde belirlediği belli ayırt edici özellikler, bir süre işe yaramıyor. Ya da yaramadığını zannediyoruz diyelim… Hem bir çocuğun gözünden temel fiziksel farklılıkları belirleme ve gözleme yeteneğini işaret ediyor kitap hem de yön bulmada nelerin yardımcı olabileceğini satır aralarında usul usul saf zihinlere sokuyor. Bu açıdan çok sempatik ve yol gösterici bulduğumu söylemeliyim.

Öte yandan, hem Pearson’ın yayımladığı pek çok resimli kitapla karşılaştırdığımda hem de yazarın yine aynı yayınevinden çıkan Zürafalar Ne Sever: Bir Kıtırtı Şıpırtı – Mırıltı Hikâyesi adlı kitabını hatırladığımda, Gece ve Ayışığı’nın biraz zayıf kaldığını düşündüm. Bana bunu düşündüren şey, hikâyenin sonunda heyecanlanmamak oldu belki de. Daha sürprizli daha oyuncaklı bir yol ve son seçebilirdi yazar. Ancak hemen eklemeliyim ki aynı zamanda metni de resimleyen Kristyna Litten’in, imzası gibi görmeye başladığımız müthiş çizimleri, yine son derece hareketli ve cezbedici. Çocukların sayfaları incelerken çok eğleneceklerinden eminim. Ayrıca hem konusu hem adı hem de elbette çizimleri itibariyle, harika bir uyku öncesi kitabı olabilir.

 

 

 

Gece ve Ayışığı
Kristyna Litten
Türkçeleştiren: Melike Hendek
Pearson Yayınları, 32 sayfa
Show More