İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Grotlin’i gördünüz mü?

Eğer korkuyla sanat aracılığıyla karşılaşmanın zevki olmasa, onca kara edebiyat ya da korku sineması üretilir miydi?

Yazan: Melek Özlem Sezer

Küçükken ablamla çıtırdayan sobanın yanı başındaki divanda uyurduk. Alevlerin ışığı tavanda dans ederken bizi büyülerdi ama ya duvarlardaki gölgeler! İşte onlar bizi korkudan tir tir titretirdi.

O zamanlar ağaç gibi dallanan saksılıklar vardı ve bitkiler yapraklarına ürkünç biçimler verip duvara canavar gölgeleri yansıtırdı. Korkudan yorganın altına girer ama canavarların şimdi ne yaptığı merakına kapılıp minicik başlarımızı çıkarır çıkarır bakardık. Çünkü şurdan burdan yansıyan, kulağımızın kenarına çarpıp orada sise dönüşen ve kalbimizin dibine çöken, anlamadığımız, bu yüzden adlandıramadığımız, bazen de heyecanındaki cazibeye kapıldığımız korkulara bir nesne ararız. Bir adı olsun isteriz korkumuzun ki onunla konuşalım ve daha da önemlisi onu en zararlı olduğu yerden; belirsiz, simsiz, görünmez olandan çıkaralım.

Benji Davis, korkunun adını Grotlin koymuş ve onu ilk önce küçük bir kızla tam da uyumak üzereyken tanıştırmış. Ne de olsa nesnesi belirsiz korkuyla kurulan ilişki, ilk çocukları akla getiriyor. Ama Grotlin herkesi -hatta pijamalarının üstüne polis şapkasını geçirip çamaşır asmaya çıkan koca bir erişkini bile- ziyaret ediyor. Dilin şiirselliği ve resimlerinin sevimliliği ise devretmiş, taklit edilmiş ya da halk kültürünün öcüleriyle, tekerlemeleriyle empoze edilmiş gerekçesiz korkularla baş etmede kolaylık sağlıyor. Öte yandan her duygunun bir işlevi olduğu ve duyguları reddederek, yasak koyarak kendimizi yanlış bir şekilde budamış olacağımız gerçeği de unutulmamış. Hatta zevki de… Eğer korkuyla sanat aracılığıyla karşılaşmanın zevki olmasa, onca kara edebiyat ya da korku sineması üretilir miydi? Benji Davis, ablamla saksılığın yansıttığı gölgeleri canavar sanma oyunumuzdan aldığımız hazzı şiirsel dilinde ne de güzel veriyor:

Biliyorum Grotlin’in gizlice / Evinde gezindiğini sessizce… / Ancak gözler oyun oyar, / Bizlere hayaller sunar.

Kitap bu şarkının insana ne tür korku oyunları oynadığını anlatan bir hikâye sunuyor. Ve sonunda Grotlin sanılan varlığın, kendi hayalinin peşinden koşarken yapıp ettikleri korkulacak bir durumun işaretlerine devşirilmiş bir maymun olduğu açığa çıkıyor.

 

 

 

Grotlin
Benji Davis
Türkçeleştiren: Oğuzhan Aydın
Redhouse Kidz Yayınları, 32 sayfa
Show More