İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

“Başkalarına benzemediğimiz apaçık ortada”

Gündelik karşılaşmalar, arayışlar, sorgulamalar ve en temelde farklılıklar, benzerlikler, kusurlar üzerine bir hikâye; geleceğin yetişkinine kendi varoluşu, dünyadaki yeri, duygu durumları ve çevresiyle ilgili ara sıra kafasının karışabileceğini anlatan yaştan bağımsız, eğlenceli, evrensel bir anlatım

Yazan: Itır Yıldız

Sâfi, kalabalığın içinde baştan ayağa mavi kıyafetiyle dolaşıyor. Kafasına iki sivri ucu olan mavi bir de şapka geçirmiş. Kesinlikle gözlemci biri olduğu söylenebilir, çevresindekileri hemen fark ediyor. İşte şurada başka biri: Onun da üstünde kıyafeti ve başında şapkası var ama farklı renk ve model tercih etmiş. Peki ya karşısından gelenler? İki tane antenli yaratık, biri iki diğeri dört ayaklı, peşpeşe yürüyorlar. Sâfi belki her gün böyle çeşit çeşit insana ve canlı türüne denk geliyor. Bazen onları, neyi neden yaptıklarını anlayamıyor, kimi zamansa başkalarının onu anlamadığı fikrine kapılıyor. Bazen karmaşanın tam ortasında kalıyor, olan biteni anlamaya çalışırken bazen de dünya yalnız onun etrafında dönüyor; zaman zaman hepimizin başından geçtiği gibi.
Fran Pintadera’nın yazıp Christian Inaraja’nın resimlediği Sâfi ve Ötekiler, orijinal adıyla Cándido y los demás,
gündelik karşılaşmalar, arayışlar, sorgulamalar ve en temelde farklılıklar, benzerlikler, kusurlar üzerine bir empati hikâyesi. Nesin Yayınları tarafından basılan kitabı Ayşe Nihal Akbulut Türkçeye çevirmiş. Eğitim psikolojisi okumuş Pintadera, çocuk kitapları yazıyor, festival ve etkinliklerde hikâyeler anlatıyor. Daha önce Türkçede Uslu Çocuk (Uçanbalık Yayınları) kitabı yayımlanan Pintadera, günlük rutinlerin gözardı edilmeye müsait ayrıntılarını işlemeyi seviyor. “Ufak detaylar” klişesinin önüne geçen, azda çoğu anlatan, kısa, çarpıcı, tebessüm ettirici, bilgece ama basit ifadeler seçiyor. Burada Inaraja’nın çizim tarzının yazarın üslubunu parlatan, hatta anlatımı devam ettiren güçlü bir etkisi olduğu söylenebilir. Satır aralarında okumadığımız, çocuksu hayal gücü ve yetişkinlere has bilinçle eklenen kimi resimler hikâyeyi zenginleştiriyor, okurda yarattığı duyguyu yoğunlaştırıyor.
Birbirine benzemeyen insanlar arasında dolaşan başka canlı türleri de kendilerine özgü özellikleriyle Sâfi’nin hikâyesine dâhil oluyor örneğin. Sâfi, kimsenin birbirine benzemediği “biricik olma” hâlinin içine ortak alışkanlıkları, beğenileri, huyları katıyor. Ayrıca, belki de yalnızlık duygusundan hiçbir zaman kurtulamayacak olan geleceğin yetişkinine; kendi varoluşu, dünyadaki yeri, duygu durumları ve çevresinde olup bitenlerle ilgili ara sıra kafasının karışabileceğini ve bunun normal olduğunu söylemesiyle de değerli, yaştan bağımsız ve evrensel bir anlatım sunuyor.

Safi ve Ötekiler
Fran Pintadera
Resimleyen: Christian Inaraja
Türkçeleştiren: Ayşe Nihal Akbulut
Nesin Yayınları, 40 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More