İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tüm zamanlar için sekiz masal

“Tüm zamanlar için sekiz masal”

Sevengül SÖNMEZ

Pulitzer ödüllü bir babayla şair bir annenin kızı, dünyada en çok okunan çocuk yazarlarından Joan Aiken, Yağmur Damlalarından Kolye adlı kitabıyla, sıradan insanların büyüleyici maceralarını masala döküyor. Bu kitap, güzellikden umudunu kesmeyen herkese hitap ediyor.

Masalların çocuklar için olduğunu düşünenler yanıldılar. Masallar küçük büyük hepimiz için…

Yaşam öyküsü de yazdıkları kadar ilginç olan Joan Aiken, yetişkinler ve çocuklar için fantastik öyküler, oyunlar ve şiirlerin yanı sıra, modern ve tarihi romanlar başta olmak üzere yüzden fazla kitap yazmış. Jane Austen romanlarının devamı niteliğinde, “Jane Austen Sequel” adlı bir dizi yaratmış. İngiltere’nin ve dünyanın en önemli gençlik ve çocuk yazarlarından biri olan Joan Aiken’in kaleminden dökülen ve sonunu merakla beklediğim imkânsız öyküleri okurken, hepimizin hâlâ –azıcık da olsa– bizi büyüleyen şeylere ihtiyacı olduğunu düşündüm. Üstelik hepimiz masallarla büyümüş, masal kahramanlarıyla ağlamış, gülmüş çocuklar
değil miyiz?

MASALSI DÜŞLER
Yağmur Damlalarından Kolye adını taşıyan kitap, sekiz masalsı öyküden
oluşuyor. Fantastik edebiyatın, deyim yerindeyse, naif örneklerinden. Bir
tür büyüleyicilik içeriyor, ama bugünün fantastik donanımlarından daha
ziyade, eskinin masallarına benzer bir biçimde kurulmuş bu anlatılar. İyilik
yapanların iyilik bulması, kötülerin cezalandırılması, ezilen fakir insanları
kurtaran birinin çıkıp gelmesi gibi, masalların insanlar için sunduğu güzel
düşlere sıkça yer verilen bu öykülerde, uçan halılardan ilhamla uçan yorgan, uçan turta, konuşan hayvanlar, kitaptan kaçan kahramanlar türünden tanıdık nesne ve kişiler de var. Ancak bütün bu tanıdıklık duygusuna rağmen, tüm öykülerin benzersiz olduğunu söylemem gerekiyor.

Son derece yalın bir dille kurgulanmış öykülerin insanı sıkıca sarmalayan yapısı, bir yanıyla bu basitliğinden, bir yanıyla düş gücünün zenginliğinden geliyor. Üstelik her an, her yerde karşılaşılabilecek kadar, hayatın içinden seçilmiş insanlar ve olaylar çerçevesinde gelişiyor tüm öyküler. Torununa kırkyama bir yorgan diken nine, anne ve babası işte olduğu için canı sıkılan çocuk, elmalı turta pişiren yaşlı kadın, bir çöl istasyonunda çalışan üç tren yolu görevlisi… Bütün bu sıradan insanların başına gelenler ve kurulan maceralar o kadar şaşırtıcı ve büyüleyici ki, insanın bu düş gücü karşısında gerçekten heyecanlanmaktan başka yapabileceği bir şey kalmıyor.

İkinci Dünya Savaşı ve sonrasında Avrupa’da esen karamsar hava, yaşananlar ve ortaya çıkan yoksulluk, kıtlık vb. zor yaşam koşulları, sanatçıların gerçeklerden kaçarak, yeni ve farklı bir söyleyişle, yeni dünyalara yelken açmalarına yol açtı. Bir süre sonra, gerçeküstücülüğün ve dadaizmin limanlarına konacak bu yelkenler, beraberinde fantastik edebiyatın büyük örneklerini de getirmeye başladı. Joan Aiken’in bu tarihlerde başlayan yazarlık serüveni, onun müthiş hayal gücüyle birleşerek tüm zamanlarda okunabilir metinler yaratmasını sağlamış. Aiken’in yapıtları
sadece çocuklar için değil, gençler ve yetişkinler için de çok şey söylüyor. Yazarımıza dair bu kadar laf ettikten sonra, kitabı büyüleyici bir görsel evrenle bezemiş olan Jan Pienkowski’ye değinmeden geçmek büyük haksızlık olur. Çünkü birlikte pek çok esere imza atmış olan bu çiftin yarattığı düş dünyası, sözler ve resimlerle birbirini sanki ruh ikiziymişlercesine tamamlıyor. 1936 doğumlu, sanatçı bir aileden gelen Pienkowsk’nin artık klasikleşmiş olan ikon tarzı çizimleri, gerçekten büyüleyici ve insanın ayaklarını yerden keser nitelikte.

İyilikten ve güzellikten, dostluktan ve yardımlaşmadan umudunu yitirmeyenlerin ve bu güzellikleri paylaşmak isteyenlerin ellerinden bırakamayacakları bir kitap Yağmur Damlalarından Kolye.

Yağmur Damlalarından Kolye
Joan Aiken
Resimleyen: Jan Pienkowski
Çeviren: Ada Seyhan
Tudem Yayınları / 88 sayfa
Show More