İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Anlaşılmak isteyen kim?

Tülin Kozikoğlu’nun İletişim Yayınları’ndan çıkan son kitabı Mıstık, seni anlamıyoruz!, bir tutku halinde yazı yazan fakat bir türlü anlaşılamayan Mıstık’ın, noktalama işaretleriyle mücadelesini anlatıyor.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

Birinci sınıfta, okumayı söktükten biraz sonra, öğretmenler hece hece defterlere yazı yazdırmaya başlar ya hani. İşte o hecelemeler sırasında öğretmen “virgül” dediğinde, henüz noktalama işaretleri öğretilmediği için kelimelerin arasına “virgül” yazan kaç kişiyiz? Yeter sayıya ulaştıysak iyi bir haberim var: Tülin Kozikoğlu, son kitabı Mıstık, seni anlamıyoruz! Noktalama İşaretlerinin Öyküsü’nde örnek verdiğim bu dertten muzdarip tüm yazı severlere çare oluyor.

Yazı yazmayı çok seven Mıstık, bulduğu tüm kâğıtları sözcüklerle donatıyor. Gel gelelim, Mıstık’ın yazdıkları başkaları tarafından anlaşılmıyor, çünkü Mıstık yazdıklarını noktalarla, virgüllerle, tırnaklarla ayırmıyor. Mıstık’ın kâğıtlarını okumaya çalışanların serzenişlerini duyan noktalama işaretleri ise koşarak gelip duruma müdahale ediyorlar. Dertleri tüm bu kargaşaya bir son vermek ama hiç kimse de dönüp Mıstık’ın fikrini sormuyor. Mıstık bir süre bu işaretlerle sayfalar arasında eğlenceli maceralara dalsa da sözcükleri giderek anlaşılır olduğunda canı sıkılmaya başlıyor. Ne zaman ki kesme işareti çıkageliyor, Mıstık’ın derdini anlıyor. Çünkü kesme işareti, “özel olanın çevresindeki diğer her şeyden ayrılmasını, tek başınalığıyla göze çarpmasını sağlayan” yegâne noktalamadır. Kesme işaretinin çıkışıyla Mıstık’a kulak veren diğer noktalama işaretleri, Mıstık’ın aslında zaten anlaşılmak gibi bir derdi olmadığını, bunun için de çok geçerli sebepleri olduğunu öğreniyorlar. Yine de harflerle kardeş sayılan noktalamaları birbirinden ayırmaya kıyamıyor Mıstık. En sonunda kendine başka bir formül buluyor, yine noktaların virgüllerin arasında hop hop hoplamaya geri dönüyor.

Mıstık’ın bu yolculuğunda, Kozikoğlu’nun sözcüklerine keyifli çizimleriyle boyut katan Uğur Altun, noktalama işaretlerinin öyküsünü görsel bir şölene dönüştürüyor. Kozikoğlu ise bu çalışmayla bizlere keyifli bir öykü anlatmanın yanı sıra noktalama işaretlerinin ehemmiyetini, akılda kalacak bir şekilde kanıksatmış oluyor. Bir taraftan dil ve yöntem aynı da olsa, bu küçük aktörler sayesinde herkesin alametifarikasının nasıl da farklı olabileceğini anımsatıyor. Böylece edebiyatın usta isimlerinin noktalama işaretleriyle imtihanlarına doğru çıkılabilecek bir yolculuğun da kapısını aralıyor. Söz gelimi Oğuz Atay, söz gelimi Yaşar Kemal, söz gelimi James Joyce…

Mıstık Seni Anlamıyoruz! Tülin Kozikoğlu Resimleyen: Uğur Altun İletişim Yayınları, 55 sayfa
Mıstık Seni Anlamıyoruz!
Tülin Kozikoğlu
Resimleyen: Uğur Altun
İletişim Yayınları, 55 sayfa
Show More