İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Arkadaşım beni çağırıyor!

Yolun en başında, henüz çocukken arkadaşların ismi yoktur, kalpten gelen bir “arkadaşım”dır onun adı. Bu kitaptaki arkadaşımız bir elma kurdu!

Yazan: Nuray Gönülşen

Siz hiç parmak uçlarınızla yağmur damlalarına dokundunuz mu? Dokundum da diyebilirsiniz, dokunmadım da ama yağmurun bize dokunduğu aşikâr. Peki, daha önce hiç elma kurdunun sesini merak ettiğiniz oldu mu? Açıkçası merak etmeyenler Bu Ses de Ne? (Kitap Seni Çağırıyor) adlı kitabı okuduklarında bu merak etmeyişe, bu dokunmayışa üzülebilir. Portekizli yazar Isabel Minhos Martins, sanatçı Madalena Matoso’nun karakteristik çizimleriyle bütünlenen bu özenli, güzel ve yaratıcı anlatıda sadece çocuklarımıza eşlik etmekle yetinmiyor, ebeveynlerin algılarını inceltmekte de oldukça maharetli.

Bu Ses de Ne? (Kitap Seni Çağırıyor)’un günümüzde kitap okumayı reddeder hale gelmiş çocukları daha yolun başındayken tutup merakla, heyecanla, oyunla,  eğlenceyle, sevgiyle sayfaları arasına çekip anlattığı tek bir şey var; o da arkadaşlık. Arkadaş olmanın zorlukları insana has varoluşsal problemlerden biri, ama yine de vazgeçemediğimiz yaşam pratiğimiz. Bu kitabı anne babasıyla bir defa okuyan her çocuk sadece uyku öncesi bir etkinlik olarak değil, günün her saatinde ve bıkmaksızın tekrar tekrar oynayabileceği, her yeni tekrarda bu sefer yazılmamış ama kendi anlattığı yeni maceralara atılabileceği, bir oyun materyali misali elinden düşürmeyeceği bir kitap, hatta birlikte zaman geçirebileceği bir oyun arkadaşı kazanmış olacak. Zira kitabın içinde uyuyan, küçük, sevimli, iyi kalpli bir arkadaş onu hep bekliyor olacak.

Kitabın Türkçe basımında kapağa çıkarılan “İzleri takip et, maceraya atıl!” vurgusu kitabın karakterini sergilemesi yönüyle yerinde bir alt çizme olmuş. Fakat kitabın kapak resmi seçimindeki isabetsizlik, sanki bütün maceracı çocuklar erkek çocuklarıymış gibi kız çocuklarını dışlar bir görüntü yaratmış. Neyse ki kitabın genel anlatısı cinsiyet vurgusuz bir yolda ilerliyor.

Konuşan ve hareket halindeki kırmızı birer nokta olarak sayfalar içinde hemen kendinizin ve çocuğunuzun konumunu buluyorsunuz ama bu hikâyede sadece anlatıcısınız siz: Hikâyeyi sürükleyen, maceraya atılan bu sefer siz değilsiniz, çocuğunuz. Zaten kitabı özgün kılan, başka seslerle birlikte çocukların kendi seslerini bulmalarına eşlik edecek bir rehber kitap olarak tasarlanmış olmasında. Sadece sesler mi? Çocuklar dışlarındaki dünyayı tanımaları ve kendi kişiliklerini oluşturabilmeleri için tüm duyularını, sesle, renkle, kokuyla, dokunma duyusuyla harekete geçiren bir hikâyenin içinde başrolde olmaktan büyük zevk alacaklar. Bir sesle başlayıp belirsiz bir maceraya açılan sonsuz olasılıklar dizgesinin hızlandırdığı kalp atışları, sadece çocuklara özgü o kocaman gülüşler, heyecanlı, coşkulu, atlamalı zıplamalı sevinçler… Hepsi bu kitabın sayfaları arasından dışarı taşmayı bekliyor.

Bu Ses de Ne? (Kitap Seni Çağırıyor) Isabel Minhos Martins Resimleyen: Madalena Matoso Türkçeleştiren: Mesut Tığlı abm Yayınları, 40 sayfa
Bu Ses de Ne?
(Kitap Seni Çağırıyor)
Isabel Minhos Martins
Resimleyen: Madalena Matoso
Türkçeleştiren: Mesut Tığlı
abm Yayınları, 40 sayfa
Show More