İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Mercan kırmızısı

Ah, benim canım saçlarım!

Yazan: Hasret Özdemir Gülbay

Kişisel bir yorum olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki çocuklara yönelik kitaplar kadar zengin, renkli, şaşırtıcı üstelik öğretici başka bir üretim ve ifade şekli yok. Geçmişten günümüze, hem biçim hem de içerik olarak insanları büyüleyen; sadece çocukların değil çocukluğun da elinden tutup kendi derinliklerine sürükleyen bir alan. O denli şaşırtıcı ve gizemli. Bu gizem içerisinde beni en çok şaşırtan ülkeleri, yazarlar ve çizerler bazında sıralamak zorunda kalsaydım, Kore kesinlikle listemin başında bir yerlerde olurdu.
Mercan’ın Kırmızı Saçları da Kore’li bir yazar ve çizerin ellerinden bize ulaşmış. Kitap, Mercan’ın fiziksel takıntısı olan kırmızı saçları üzerinden bir özgüven ve farklılık tanımı yapıyor. Başı kırmızı ve kıvırcık saçlarıyla her zaman dertte olan Mercan, bir sabah uyandığında saçlarının kontrol edilemez bir biçimde uzadığını görüyor. Mecburen okula gittiğinde ise saçları derslere göre şekil değiştirmeye başlıyor. Bunun stresiyle hasta olan ve okula gidemeyen Mercan’ı okula geri döndüğünde hoş bir sürpriz bekliyor.
Okul yıllarında zaman zaman saçıyla, ismiyle, kıyafetiyle, yapabildikleri ya da yapamadıklarıyla dalga geçilmeyen ya da tam tersi olarak arkadaşlarıyla dalga geçmemiş kimse yoktur sanıyorum. Çocukların fiziksel takıntılarının bazen bu alaylarla travmatik boyutlara geldiği ve özgüven problemi yaşattığı da pedagoglar tarafından anlatılıyor. Bu bakış açısından hareketle Mercan’ın Kırmızı Saçları, hem çocuğunuza hem de size gerçeküstü anlatımıyla hoş bir mesaj veriyor; bütün çocuklar çok güzel, Mercan’ın kırmızı ve kıvırcık saçları harikulade, farklıklarsa bizi özel kılan…
ABM Çocuk ve İlk Gençlik Yayınlarının telif hakkına sahip olduğu ve orijinal ismi Red Hair Tori olan bu kitabı, Mesut Tığlı Türkçeleştirmiş. Kitap, kolay okumaya elverişli boyutu, kadifemsi kalın kapağı ve yuvarlatılmış kenarlarıyla baskıya iyi hazırlanmış. İsmiyle müsemma olacak şekilde, kitabı mercan kırmızısı etkisinde bırakan illüstratör Young Cheol Yoon, çizimleri kuru kalem üzerinden dijital boyama tekniği ile yaratmış ve adeta kısa metin seven yazar Jeong Taek Chae’nin öyküsünü sevimli ve detaycı bakış açısıyla sırtlamış.

Mercan’ın Kırmızı Saçları Jeong Taek Chae Resimleyen: Young Cheol Yoon Türkçeleştiren: Mesut Tığlı ABM Yayınları, 40 sayfa
Mercan’ın Kırmızı Saçları
Jeong Taek Chae
Resimleyen: Young Cheol Yoon
Türkçeleştiren: Mesut Tığlı
ABM Yayınları, 40 sayfa
Show More