İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çocuklar hep çocuk, peki ya canavarlar?

Sınırlı sözcük ve sınırsız bir hayal gücüyle hikâye anlatmakta/resimlemekte usta bir sanatçıdan, okul korkusuna ilaç gibi gelecek bir kitap!

Yazan: Suzan Geridönmez

Küçükler bazı insanları mesleklerinden ibaret sanır. Özellikle de öğretmenleri. Ailesinde, yakın çevresinde öğretmenlik yapan kimsesi olmayan çocuklar, anaokulu ya da ilkokul öğretmenini diğer insanlar gibi hayal etmez genelde. Onun da özel bir hayatı olduğunu, herkes kadar acıktığını ya da üşüdüğünü bazen aklına eseni yaptığını düşünmez. Okul onunla yeni tanışan çocuk için bambaşka bir dünya, öğretmense o dünyanın kopmaz parçasıdır. Bu yüzden dışarıda, gerçek hayatta onunla ilk defa karşılaştığında çoğunlukla afallar.
En azından Öğretmenim bir CANAVAR’ın yaratıcısı Peter Brown afallamış. Söz konusu eseri için kendi okul zamanına geri dönen Brown, yaşadığı sarsıcı anı şöyle tarif ediyor: “Öğretmenimin sınıfta geçmeyen bir hayatı daha olduğunu birden fark ettiğimde allak bullak oldum. Aklımca okulda yaşadığını sanıyordum. Onu pek sevmediğimden olacak, sonrasında öğretmenimin bazen canavar, bazen insan olarak ikili bir yaşam sürdüğünü hayal ettim.”
Brown, önemsiz gibi görünse de aslında iz bırakan, okurda bir yerlere dokunan deneyimleri, sınırlı sözcük ama sınırsız bir hayal gücüyle anlatmak ve resmetmekte usta, tanınmış bir sanatçı. İyi ki de öyle. Yoksa Bobby ile hiç tanışmayacaktık.
Bobby kâğıt uçak yapmaktan hoşlanıyor. Tabii onları uçurmaktan da. Ama öğretmeninin derste uçuşan uçaklara tahammüllü yok. “OTUR YERİNE!” diye nasıl kükrediğini duysanız siz de Bobby’ye hak verirdiniz. O bir canavar. Bu yüzden Bobby okuldan sonra soluğu genellikle parkta alıyor. Burada bu korkunç gerçeği unutmaya çalışıyor. Ta ki bir gün parkta öğretmenine rastlayıncaya ve onun da gayet insani yönleri olduğunu fark edinceye dek.
Öğretmenin Bobby’nin zihninde geçirdiği değişim, kitabın illüstrasyonlarına çok net yansımış. İlk sayfalarda Bayan Kirby karşımızda tam da
Bobby’nin onu gördüğü gibi çıkıyor: Sivri dişli, koca burun delikli, tüyler ürpertici. Ama aralarında başlayan sıkıntılı diyaloğun ilerlemesi, bazı şaşırtan olayların yaşanması üzerine öğretmen adım adım insan görüntüsü alıyor. Hikâyenin bütün ruh ve akışı, Bayan Kirby’nin renk ve biçim değişimi ile Bobby’nin yanlış anlaşılması imkânsız yüz ifadesi üzerinden izlenebiliyor. Bu yüzden pek az cümleye gerek kalıyor. Diyalogların, konuşma balonlarıyla verilmesi küçük okurlar için metni takip etme kolaylığı sağlıyor. Özellikle okul korkuları olan çocuklara iyi gelecek bu esprili kitap, baskı kalitesiyle de göz dolduruyor.

Öğretmenim bir CANAVAR Peter Brown Türkçeleştiren: Sevin Okyay Hep Kitap, 36 sayfa
Öğretmenim bir CANAVAR
Peter Brown
Türkçeleştiren: Sevin Okyay
Hep Kitap, 36 sayfa
Show More