İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Arkadaşlar olmasa ne yaparız?

Arkadaşlar hayatı güzelleştiriyor, neşelendiriyor, anlamlı kılıyor. İyi ki arkadaşlar var!

Yazan: Nihan Bora

Hayatınıza birini arkadaş olarak almak için nasıl kriterleriniz var? Belki de bu konu üzerine hiç düşünmemiş bile olabilirsiniz. Kimine göre arkadaş dediğin eğlendiğin kişidir, kimi içinse dertleri paylaşmak daha önemlidir. Biz farkında olmadan yıllar içinde arkadaşlığa dair fikirlerimiz oluşur, olgunlaşır. Özellikle çocuk yaşlarda; sırlarımızı paylaştığımız ve birlikte iyi vakit geçirdiğimiz insanlar bizim arkadaşımız olur. Hatta bir süre sonra bir adım öteye gidip arkadaşlık ve dostluk kavramlarını keskin çizgilerle ayırmaya bile başlarız. “Çok arkadaşım var ama dostum birkaç tane,” gibi cümleler, mutlaka birçoğumuz için geçerlidir.
Ödüllü yazar Susie Morgenstern’in yazdığı ve Claude K. Dubois’in resimlediği Arkadaşım Olmak İster misin? isimli kitap, ailesiyle taşınmak zorunda kalan Hedwige’in yeni arkadaşlar edinme çabalarını anlatıyor. Bu çabalar esnasındaki kriterler ise arkadaş kavramının hayatımızdaki yerini bir kez daha düşünmemizi sağlıyor.
Paris gibi hareketli bir şehirden ve çok sevdiği arkadaşlarından ayrılmak zorunda kalan Hedwige, yeni taşındıkları yerde çok sıkılır. Zira şehre göre sakin ve doğayla iç içe olan bu yeni yerde, okula gittiği ilk gün kimse onunla ilgilenmez ve bu uzun süre böyle devam eder. Hedwige, yeni hayatına uyum sağlamak için kendini motive etmeyi de ihmal etmez ama çoğu zaman başarısız olur.
Kendine arkadaş bulmak için anket soruları hazırlar ve bu sorulara istediği gibi cevap veren kişileri arkadaş olarak hayatına almaya karar verir. Fakat ne şanssızlıktır ki kimse istediği gibi cevap vermez. Ya kavgacı ya dedikoduyu sevmediği için birçok sınıf arkadaşını elemek zorunda kalır. Fakat bir gün hiç beklemediği bir şey olur ve hayatın seyri tamamen değişir, güzelleşir.
Kitap, çocuklar için çok güzel bir konuyu ele alsa da bazı eksiklikleri nedeniyle yeniden gözden geçirilmeyi hak ediyor. Özellikle kitabın başında yazar ve çevirmenin özgeçmişlerindeki Türkçe hataları, kitabın akışına gölge düşürüyor. Üstelik son okumasının da yapıldığını görünce insan üzülüyor. Çevirisindeki ufak düzeltmelerle de daha iyi bir okuma zevki sunabilir.

Arkadaşım Olmak İster misin? Susie Morgenstern Resimleyen: Claude K. Dubois Türkçeleştiren: Zehra Canfesci FOM Kitap, 64 sayfa
Arkadaşım Olmak İster misin?
Susie Morgenstern
Resimleyen: Claude K. Dubois
Türkçeleştiren: Zehra Canfesci
FOM Kitap, 64 sayfa
Show More

1 Comment

Comments are closed