İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Doğru sorularda saklı cevaplar

Oturduğu yerden dünyanın her yerinde dolaşan bir çocuk için, dünyanın herhangi bir yerinde yaşarken evindeymiş gibi hissetmek şaşırtıcı olmazdı.

Yazan: Burcu Arman

Yaşadığımız hayattan, gündemden, hatta aynı dili konuştuğumuz insanlardan, yollardan, evlerden, sokaklardan, işlerden sıkıldığımız anlar vardır. Başka bir yere, kimsenin bizi tanımadığı bir yere gitmeyi istediğimiz anlar… Bir de bunu hiç istemedikleri hâlde, sevdikleri her şeyden; komşusundan, eşyasından, kedisinden, ailesinden ayrı yere düşenler… İstemeden, mecburiyetler yüzünden, belki daha kötüsü olmasın diye, belki sevdiklerini korumak için, daha iyi bir gelecek için ya da güvende olduğunu hissedebilmek adına… Peki çocuklara bunu anlatmak? Bunun güvenli bir yolu var mı?
Constance Ørbeck-Nilssen, Başka Bir Yerde Yaşasaydım? kitabıyla bunu olabilecek en naif, en uygun ve belki de en insani yoldan anlatmayı başarmış: Doğru soruları sordurarak. Dünyanın başka yerlerinde, farklı hayatlar yaşandığını düşünmeye başlayan her çocuğun sorabileceği ve cevabını sorgulayabileceği sorular bunlar. Neden buradayım? Sorusuyla başlıyor, dünyanın başka yerinde yaşasaydım ne olurdu diye devam ediyor… Kahramanımızın adı yok. Sen, ben, biz ya da onlar.
Milyonlarca insanla dolu büyük bir şehirde de yaşayabilirdi, tek başına da… Ya da sokakta, köprü altında. Yaşadığım yerde savaş olsaydı diye devam ediyor, o zaman nereye giderdi? Peki ya binlerce kişiyle birlikte hiç bilmediği bir yere gitmek zorunda kalsaydı? Ne kadar kalacağını bile bilmeden, eve dönmek için ne kadar süre geçmesi gerektiğini hesaplayamadan, taşıyabileceğinden fazlasına sahip olmadan… Ya da bütün gün çalışmak zorunda kalsaydı? Ya çölün ortasında yaşasaydı? Okyanusta eriyen buzulların ortasında ne yapardı? Sellerin bastığı, depremlerin sarstığı, her şeyin yeryüzünden bir anda silinebileceği bir yerde yaşasaydı? Bütün bunlarla nasıl başa çıkabilirdi? Nerede doğduğunu bilen, bütün sevdiklerinin yaşadığı yerden uzaklaşma fikriyle nasıl başa çıkabilir?
Evinin kendi bedeni olduğu fikrini benimsediğinde belki. Nerede yaşarsa yaşasın tüm benliğiyle kendini, kendi benliğini sınırlarıyla istediği yerde evini yaşatabileceği duygusunu keşfederek. Oturduğu yerden dünyanın her yerinde dolaşan bir çocuk için dünyanın herhangi bir yerinde yaşarken evinde hissetmesi şaşırtıcı olmazdı. Yetişkinler için bir ümit, çocuklar için daha iyi bir dünya umuduyla…

Başka Bir Yerde Yaşasaydım Constance Ørbeck-Nilssen Resimleyen ve Türkçeleştiren: Akın Düzakın abm Yayınaları, 32 sayfa
Başka Bir Yerde Yaşasaydım
Constance Ørbeck-Nilssen
Resimleyen ve Türkçeleştiren:
Akın Düzakın
abm Yayınaları, 32 sayfa
Show More