İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Beynini esnetip büyütebilirsin!

Beynini geliştirip esneterek şekillendiren bir “nöroheykeltıraş” olmak senin elinde. Nöroheykeltıraş ne demek diye merak ediyorsan, sorunun cevabını bu kitapta bulabilirsin.

Yazan: Elif Şahin Hamidi

Son zamanlarda okuduğum kitaplardan birinde, insan beyninin her saniyede on olgu depolama kapasitesi olduğundan ve yüz trilyon kelimeye eşit bir bilgiyi saklayabileceğinden söz ediliyordu. Tabii ne yazık ki biz bu kapasitenin çok çok küçük bir kısmını kullanabiliyoruz. Ama hemen eklemeliyim ki bu kapasiteyi geliştirmek de yine bizim elimizde. Çünkü beyin esneyip gelişebilen, muhteşem bir organ. Evet, inanılmaz ama beyin esneyebiliyor. Beyin gelişimi konusunda dünyanın pek çok farklı köşesinde, birçok okulda danışmanlık yapan Dr. JoAnn Deak, Senin Muhteşem Esnek Beynin isimli kitabında bunu gayet basit ve anlaşılabilir bir şekilde ortaya koyuyor. Bu bol ödüllü kitap, beynimizin nasıl işlediğini öğrenmek, gerçek potansiyeli hakkında bilgi sahibi olmak ve onu yakından tanımak adına merak uyandırıcı bir rehber.
Kitap, beynin gerçekte ne yaptığı sorusuna cevap arayarak başlıyor. Sonra beynin bölümleri olan beyincik, serebrum, prefrontal korteks, hipokampüs, amigdala ve de nöronlar hakkında, büyük küçük herkesin anlayabileceği yalınlıkta, kısa bilgiler veriyor. Dr. Deak, beynimizi yakından tanırsak her şeyin çok daha farklı olabileceğini müjdeliyor adeta. Doğduğumuz andan itibaren bedenimizin bir parçası olan beynimiz de büyüyüp gelişiyor. Üstelik yaşamımızın ilk on yılında beynimizin gelişimi çok daha hızlı. Dr. Deak’e kulak verecek olursak: “Bu dönem, beyninin gelişmesini hızlandırabileceğin ve onu güçlendirebileceğin büyülü on yıldır. Nasıl ağırlık kaldırma antrenmanlarıyla kaslarını güçlendirebilirsen, yeni şeyler öğrenerek de beynini güçlendirebilirsin.”
Bu arada hata yapmaktan asla korkmayın. Çünkü yaptığınız hatalar öğrenmenize yardımcı olur, beyniniz bir soruna çözüm bulana kadar sürekli yeni şeyler dener ve böylece esner. Peki ya hata yapma riskini almak istemezsen? İşte o zaman elastik beynini esnetme şansını da yakalayamazsın.
Beynini geliştirip esneterek şekillendiren bir “nöroheykeltıraş” olmak senin elinde. Nöroheykeltıraş ne demek diye merak ediyorsan, bu sorunun cevabını da kitapta bulabilirsin. Çizer Sarah Ackerley’in komik ve eğlenceli resimleriyle şenlenen bu kitap, muhteşem beynin anatomisini, işlevlerini, kapasitesini ve nasıl geliştirileceğini merak eden çocuklar için biçilmiş kaftan. Hatta ailece de okunması tavsiye olunur. Ama çocuklar unutmayın; sizin beyininiz, anne babalarınızın beynine göre daha hızlı esniyor. Hata yapmaktan korkmayın, yeter!

 

 

 

Senin Muhteşem Esnek Beynin
Dr. JoAnn Deak
Resimleyen: Sarah Ackerley
Türkçeleştiren: Çağlar Sunay
Domingo Yayınevi, 32 sayfa
Show More