İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tahtının peşinde bir kedi kral

Siyah tüyleri pırıl pırıl parlayan, sevimli ancak mağrur, sanki biraz da mağdur bir kedi. Öyle, çünkü o, ülkesinden kaçırılmış bir prens. Dahası sessiz büyüyle büyülenmiş ve büyünün çözülmesi iki ufaklığın becerisine kalmış.

Yazan: Emel Altay

Rosemary 10 yaşında akıllı, neşeli ve meraklı bir çocuk. Terzilik yapan annesiyle küçük bir evde, biraz geçim sıkıntısıyla yaşasalar da oldukça mutlular. Annesi gece gündüz dikiş dikerken Rosemary de ona ev işlerinde yardım ediyor. Hikâyemiz okulların tatile girmesiyle başlıyor. Aynı anda annesi de büyük bir dikiş işi aldığını ancak bunun için çok zengin müşterisinin evinde çalışacağını söylüyor. Gündüzleri yalnız kalacak Rosemary, vaktini nasıl geçireceğini düşünürken mucizeler birbiri ardına gerçekleşerek ufaklığın hayatını çok eğlenceli bir maceraya dönüştürüyor. Önce emekli bir cadı, Rosemary’e artık kullanmayacağı, çok da eskimiş (birkaç tel çalısı kalmış) uçan süpürgesini satıyor. Dahası yaşlı büyücü artık sihir işlerinden öyle yorulmuş olmalı ki yıllar önce büyülediği kara kediyi de az bir ücretle kahramanımıza veriyor. İşte kitaba adını veren Kediler Kralı Karbonel’le Rosemary’nin ve bizlerin tanışması böyle oluyor.
KAÇIRILMIŞ PRENS KARBONEL, TAHTINA KAVUŞMANIN PEŞİNDE
Karbonel, 7 yıl önce henüz bebek bir kediyken kral babasının sarayından yaşlı büyücü tarafından kaçırılmış bir prens. O günden beri de sarayına dönmenin yollarını arıyor. Büyücü, Karbonel’in kaçmaması için ona sessiz büyü yapmış. Bahtsız kediler prensinin dediğine göre sessiz büyü en zor bozulan büyüymüş, çünkü büyü anını birebir tekrar canlandırmak gerekiyormuş ve bu yetmezmiş gibi o an söylenenlerin de aynı şekilde tekrarlanması lazımmış. Adı üzerinde büyü sessizce yapıldığı için bu büyüyü bozmak çok daha çetrefilli, hatta belki de imkânsız. Ama bizim akıllı Rosemary ve annesinin çalışmaya gittiği eve yaptığı ziyarette tanışıp arkadaş olduğu John için bu işler çocuk oyuncağı.

EKİP PRENSİ KURTARMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR
Rosemary ve John gibi hayal gücü geniş, zekâları gelişmiş ve iyi kalpli çocukların elinden bir şey kurtulmaz. Sessiz büyüyü bozup Karbonel’i hakkı olan tahta oturtmaya kararlı olan çocuklar, gereken ortamı yeniden canlandırmak için büyük maceralara atılıyorlar. Tabii yıllarca büyücü kadının elinde kala kala sihir yapmanın sırlarını öğrenmiş olan Karbonel’in rehberliğinde… Söylemeyi unuttuk; Karbonel konuşabiliyor. Sadece duymak için uçan çalı süpürgesinin sapına dokunuyor olmak gerek. Bu kadar basit. Bir kedinin konuşması büyüklerin dünyası için şok edici olabilir ama çocukların dünyayı ve canlıları kalıba sokmaya çalışmayan esnek beyinleri için sadece biraz acayip… Rosemary’nin ağzından söylersek; “Başlarda biraz sinir bozucu oluyor ama insan sonradan alışıyor. Ama büyüklerin alışması daha zor olsa gerek!”

UÇAN SÜPÜRGE, BÜYÜ KAZANI, BÜYÜ SÖZLERİ VE SİHİRLİ ŞAPKA!
Ülkesinden ve tahtından kaçırılmış prens Karbonel’i sessiz büyüden kurtarmak için dört şey gerekiyor: Uçan süpürge, büyünün yapıldığı kazan, cadının sihirli şapkası ve büyü yapılırken söylenen sözler. Rosemary, John ve Karbonel yaşadıkları şehrin altını üstüne getirerek, türlü maceraların sonunda gerekli malzemeleri bir araya getiriyorlar. Bu çabalarında karşılarına iyi ve anlayışlı insanların çıkması ise en büyük şansları oluyor. Tabii onlar da aramaları sırasında istemeden zarar verdikleri insanlara mutlaka yardım etmenin çaresini buluyorlar. Karşılarına kimi müşkül durumlardan kurtulmak için yardıma ihtiyacı olan insanlar da çıkıyor. Bu iki iyi kalpli çocuk, asil ve mağdur kedi prens Karbonel’in de yardımıyla, artık yavaş yavaş aşina oldukları büyüleri insanlara yardım etmek için kullanmaktan da çekinmiyorlar. Kitap ilginç maceralarla sona doğru ilerlerken yardım etmenin, yalan söylememenin, adil olmanın ve paylaşmanın erdemleri de küçük okurlara alt metin olarak iletilmiş oluyor.

KEDİLER ÜLKESİNDE KANUN GECESİ
Kediler Kralı Karbonel, düğümler yavaş yavaş çözüme ulaştıkça bizleri heyecanlı sona yaklaştırıyor. Bu son; Karbonel’in haksız bir şekilde kaybettiği tahtına geri döneceği gece olan, Karbonel’in ülkesinin tüm kedilerinin Belediye Binası çatısında toplandığı Kanun Gecesi… Karbonel o gece kendisini bağlayan büyüden arınmış olarak halkının karşısına geçip tahtını zorla ele geçiren Sarmal’dan almayı planlıyor. Tepede dolunay varken gerçekleşen bu görkemli gece, kitabın finalini oluşturduğu için sürprizi bozmayacağız. Ama orada sevimli dostlarımız Rosemary ve John’un da hazır bulunduğunu ve oldukça maceralı bir gece yaşandığını söyleyelim.

CİDDİ İŞLER DE ÇOCUKÇA BİR HAYAL GÜCÜYLE ÇÖZÜLEBİLİR
Doğan Egmont’tan çıkan Kediler Kralı Karbonel’in yazarı Barbara Sleigh, çocukların merakını diri tutacak, kolayca takip edebilecekleri ve “iyi çocuklar” olmanın ipuçlarını taşıyan keyifli bir hikâye kurmuş. Belki birkaç yerde düğümlerin çok kolay çözüldüğü düşünülebilir ancak yaş grubu için özellikle kedi Karbonel’in kendindne emin, mağrur karakteri ve Rosemary ile John’un yetişkinler dünyasında düş güçlerini kaybetmeden de önemli işler başarabileceklerine dair inançları öğretici ve keyifli olacaktır. Kitap için kapak tasarımı, büyük puntolarla hazırlanması ve her bölümün başındaki küçük çizimleriyle başarılı bir baskı diyebiliriz. Sadece redaksiyonda gözden kaçan birkaç cümle, okurken ritmi düşürebiliyor.

 

 

 

Kediler Kralı Karbonel
Barbara Sleigh
Türkçeleştiren: Mine Akverdi Denktaş
Doğan Egmont, 348 sayfa

 

Show More