İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Robottan abi olur mu?

E, insani özelliklere sahip, bazen dalıp giden bazen neşesini dizginleyemeyen, çok sıra dışı bir robot. Cem Yılmaz’ın meşhur esprisinin biraz modifiye edilmiş hâlini tekrarlarsak; robot da olsa insan insandır.

Yazan: Emel Altay

Sammy normal bir çocuk. Ama ailesi bir âlem. Ev ahalisi manga çizeri bir baba, robot uzmanı dâhi bir anne ve bir sürü acayip robottan oluşuyor. Tabii bir de dünya tatlısı kız kardeşi Maddie… Günün birinde annesi, Sammy’e bir kardeş daha yapmaya karar veriyor. Fakat bu kez kardeş bir robot! Robokardeş E’nin hayatına girmesiyle Sammy’i okulda çok hareketli günler bekliyor. Kitabın dilini tekrarlarsak; merak etmeyin her şeyi anlatacağız.

Sammy ve Robot Dostları Silparlat, Kapgetir, Dingaling…
Sammy herkes gibi normal olmak isteyen, hadi belki biraz da okulun popüler çocuklarına özenen sıradan bir çocuk. Mümkün olduğunca sınıfındaki zorba çocuğun radarından kaçmaya çalışan Sammy, okuldaki vaktini genelde en yakın ikinci arkadaşı Trip ile geçiriyor. Ama dâhi-deli biliminsanı annesinin onun için farklı planları var. Annesi robot yapımı alanında uzmanlaşmış biri ve bu uzmanlığını ev hayatına da taşımaya bayılıyor. Evde temizlik, yemek, bahçe bakımı gibi tüm işleri robotlar yapıyor. Hatta evin köpeği bile bir robot! Silparlat, Kahvaltıcı, Ağır Abi, Dingaling, Kapgetir, Saman Tohumu… 13 yaşında bir ergenin duygu dünyasını test eden Brittney 13 ve dört yaşındaki bir çocuk gibi düşünen Robot Dört ise evin diğer sakinleri… Ne şahane bir ev değil mi? Aslında Sammy’nin de pek bir şikâyeti yoktu, ta ki bir sabah Robot E ile sınıf arkadaşı olacağı açıklanana kadar. Artık her sabah kendisinin abisi olduğunu iddia eden, geveze, çokbilmiş E ile okula gitmek zorunda. Maceramız bu noktada başlıyor ve arada karakterleri tanıtmak için mola vererek ilerliyor. Hikâyeleri destekleyen, bazen de kendi başına bir espri ya da bilgi sunan çizimlerle gayet akıcı, keyifle okunan bir kurgu oluşturulmuş.

Okulun En Popüler Robot Öğrencisi
Hikâye, E ve Sammy arasındaki çatışmayla kurulduktan sonra, aradaki bağ sevgiye dönüştükçe biz de kendimizi bir dedektiflik olayının içerisinde buluyoruz. Sammy, kız kardeşi Maddie ve Trip’in yanı sıra robot dostlarının da yardımını alarak sorunu çözmeye çalışıyor. Burada hikâyenin içinde özel bir yeri olan kız kardeşe, hikâyenin sürprizini kaçırmadan kısaca değinebiliriz; Maddie ne yazık ki çok nadir bir bağışıklık sistemi hastalığından mustarip, bu nedenle evden dışarı çıkamıyor ama o kadar neşeli ve parlak zekalı bir çocuk ki Sammy çoğu zaman keşke onu gibi olsam diye iç geçiriyor. Sammy, E’ye Error ismini yakıştırsa da annesi ve babasının önerileri Elektronik Beyin, Einstein’ın Veliahtı gibi zekâyı vurgulayan isimler. Haklılar da çünkü E yaratılmış en zeki robot. Okuldaki ilk günü küçük çaplı bir faciayla sonuçlansa da kısa zamanda ortama hemen adaptasyon sağlayıp okulun en popüler çocuğu, pardon robot öğrencisi olmayı başarıyor. Sammy ve Trip de bu popülerlikten nasibini alıyor elbette. Ah bir de baş belası Cooper Elliot da olmasa. Cooper Sammy ve Trip’le sürekli alay eden, onları zor durumda bırakan bir zorba. Neyse ki E dev cüssesi ve ışınlar çıkardığını söylediği buz mavisi gözleriyle onu deli gibi korkuttuğu için biraz rahatlar. Ama bir gün E ortadan kayboluyor. İşte dedektiflik macerası da bu noktadan sonra başlıyor. Burada hikâyenin başından beri Sammy’nin fark ettiği, onları sürekli takip eden siyah cip detayı güzel düşünülmüş; hikâyedeki merak unsurunu hep canlı tutuyor.

E’nin icadının ardındaki sır…
E’ye ilk zamanlar Error dese de sonra bu düşüncesinden vazgeçen ve onun icat edilmiş en şahane robot olduğunu kabul eden Sammy’nin aksine okuldakiler, özellikle Cooper, E’ye türlü türlü isim takıyorlar: Robogerzek, Robokardeş, Kardeşbot… Cooper zorba olmasına rağmen isim takma konusunda gayet yaratıcı bir çocuk aslında. Sammy’e taktığı isim Şapsigerzi mesela. İlk gün okulda tüm bu isimlerle dalga geçilen E, Sammy’nin annesinin güncellemelerinden sonra çok zeki, eğlenceli fıkralar anlatan, şakalar yapan, akrobatik şovlarla çocukları eğlendiren şahane bir robota dönüşüyor. Robotlara özgü konuşma tarzını bırakıp, “rahat ol dostum” gibi yaşıtlarının jargonunu da kapan E, yardımseverliğiyle de okuldaki hademeden öğretmenlere herkesin kalbini kazanıyor. Öyle ki E ortadan kaybolduğunda öğretmenler “E gibi olun” adında bir toplantı bile düzenliyorlar çocuklar için. E’nin böyle mükemmel yaratılmasının çok gizli bir sebebi var. Sammy, annesinin onun arkadaş bulamayacak kadar garip bir çocuk olduğunu düşünüp okulda yalnız kalmaması için E’yi icat ettiğini sansa da aslında konunun onunla ilgisi dahi yok. E’nin yaratılma amacının ne olduğu da neredeyse kitabın sonuna kadar bir merak unsuru olarak saklı tutuluyor. Sonunda ortaya çıkan sebepse gerçekten çok anlamlı. Ama onu keşfetmeyi kitabı okuyanlara bırakalım. E, gerçekten de insani özelliklere sahip, bazen dalıp giden, bazen neşesini dizginleyemeyen, çok sıra dışı bir robot. Cem Yılmaz’ın meşhur esprisinin biraz modifiye edilmiş hâlini tekrarlarsak; robot da olsa insan insandır.

Kapak ve iç sayfalardaki çizimler çok ilgi çekici
Yeni Kardeşim Bir Robot, çocuk kitaplarının en popüler yazarlarından, Ortaokul ve Ben Komik adlı kitaplarıyla tanıdığımız James Patterson ve Chris Grabenstein tarafından yazılmış. Kendi başına bir özgünlüğü de olan ve kitabı oldukça renklendiren çizimleri ise Juliana Neufeld yapmış. Altın Kitaplar tarafından basıma hazırlanan kitabın kapak ve sayfa tasarımı gayet hoş, içerik gibi renkli. Sadece redaksiyon ve çeviri konusunda bazı sıkıntılar göze çarpıyor. Sanki bu noktada biraz daha özenilse, kulağa garip gelen cümlelere bir kez daha bakılsa bu eğlenceli kitabın hakkı daha çok verilirmiş gibi.

 

 

 

Yeni Kardeşim Bir Robot
James Patterson – Chris Grabenstein
Resimleyen: Juliana Neufeld
Türkçeleştiren: Burcu Bingül
Altın Kitaplar, 328 sayfa
Show More