İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

“Türkiye’nin ilkleri başaran kadınları”

Kitap bende, çocuğun ilgisini çekip ona bu isimleri tanıtmaktan çok, öğretmenler bu kadınları ve başarılarını çocuklara öğretsinler diye çalışılmış bir eser izlenimi yarattı…

Yazan: Olcay Mağden Ünal

Gerek okul yaşantımda gerek çok da fazla basamaklı olmayan kariyerimde en büyük darbeleri bizzat hemcinslerimden, kadınlardan aldığımı göz önünde bulundurduğumda, bu ülkedeki kadın dayanışması mavalına da başka birçok meseleye olduğu gibi karnım tok. Bütün ülke, arada sırada bir araya gelip “Vay efendim biz kadınlar şöyle güçlüyüz böyle birbirimize destek oluruz,” deyip birbirlerinin mezarını kazmak için sıraya giren kadınlardan oluşuyor, o yüzden mart ayı geldiğinde mor sümbüllerle sırt sıvazlamaya da gerek yok kanımca. Bir kadının gücü, geride bıraktığı başarıları, elinden gelenler, eteğindeki taşlar genelde sürmeli penceresine kurulmuş kısık gözler ve haset perdesini bir hışımla çeken bakışlarla karşılaşıyor, ne yazık. Oysa ne kadar büyük ustalar, ne önemli sporcularımız var, hem de cumhuriyet altınlarını dopinge yatırmadan, bileğinin hakkıyla, alnının teriyle çalışıp kazanan. Çoğumuzun bugün seslendirmeye çekindiğimizi yıllar önce haykıran ne muhteşem kadınlar var. Bıkmadan usanmadan onlardan bahsetmeli, çocuklarımıza onların eşsiz hikâyelerini anlatmalıyız. Belki bu şekilde yükselen hemcinslerini çelme takıp düşürmek yerine, ellerinden tutup onların peşi sıra gitmek isteyen kızlar yetiştiririz; belki böylece karşı cinsten akıl almaktan gücenmeyen oğlanlar büyütürüz. Belki, o da ancak bininci kez onların hayatlarından bahsettikten sonra, şu ya da bunu başaran kadınlar diye kitaplar yapma zahmetine girmemize gerek kalmaz da tarihi değiştiren insanlar diye attığımız başlıkların içine tüm kadınlığımızı da alır gireriz. Kim bilir, belki yüz asır sonra bunu da başarırız.
Kim Demiş ki Ben Yapamam? sloganından da anlaşılacağı gibi “Türkiye’nin ilkleri başaran kadınlarından” bahsediyor. Yaşayan ya da yitirdiğimiz yazar, ressam, çevirmen, tenisçi, doktor, aktris ve daha nicesi, ünlü isimlerin kalemlerinden okura anlatılırken, bu muhteşem kadınların beş farklı çizerin tasarımıyla ortaya çıkan tam sayfa çizimleri de onlara eşlik ediyor.
Pekâlâ, fikir çok güzel, içerik dopdolu. Kitapta öyküleri yer alan kadınlar da o öyküleri yazanlar da harika isimler, şimdi burada hepsini tek tek yazmaya gerek yok, kitabın arka kapak metninde her biri yer alıyor ve buna da ulaşmak çok zor değil. Ancak gel gelelim kitap bana bir ders kitabını hatırlattı, bunda seçilen ebatla birlikte tasarımın ve de font/punto tercihinin de payı var elbette. Çocuğun ilgisini çekip, ona bu isimleri tanıtmaktan çok öğretmenler, bu kadınları ve de başarılarını çocuklara öğretsinler diye çalışılmış bir kitap izlenimi yarattı bende. Dolayısıyla niyetteki samimiyet ortaya çıkan eserde yansımasını bulamamış ne yazık ki. Bu aşamada konuya öğretmen tarafından değil her zaman olduğu gibi çocuk gözünden bakmayı daha doğru buluyorum. Bununla birlikte bu dev isimlerin hayatlarını ve başarılarını tek bir sayfaya sığdırmak elbette çok zor ve hatta neredeyse imkânsız olduğundan bazı öyküler diğerlerinin yanında güçsüz kalıyor, kimindeyse kopukluklar baş gösteriyor. Yine de bu isimlerin dünyasını
öykü/özgeçmişleri kaleme alanların kendi üsluplarından dinleyip hayal etmek insanın zihninde çok hoş bir manzara yaratıyor. Böylece Türkiye’nin farklı bölgelerinden bir dolu kadının karşılarına çıkan onca güçlüğe rağmen ne büyük işler başardığını, öncü olmanın yükünü omuzlarında nasıl da gururla taşıdıklarını ve ünlerinin coğrafyamızı aşıp dünyanın dört bir tarafına ne büyük bir hızla yayıldığını çok sesli bir korodan dinliyormuş gibi bir keyifle izleyebiliyoruz.
Değinilmesi gereken bir diğer önemli konu da etiket fiyatı! Evet, bir yayınevinin hayır kurumu değil bir ticarethane olduğu şüphe götürmez bir gerçektir, ancak öyle kitaplar olur ki maksadın kutsiyeti kâr amacının önüne geçer. Eğer esas gayemiz bu muhterem ve muhteşem kadınları çocuklarımıza tanıtıp, onlara bu vesileyle yol göstermekse 26 lira bunun için fazla bir rakam. Özellikle de tasarım yönü bu kadar zayıf bir kitap düşünüldüğünde.
Son olarak bu öykü/özgeçmişleri kaleme alanlar da kısaca tanıtılsaydı fena olmazdı kanaatindeyim. En nihayetinde onlar da değerli isimler, kitabı okuyanların onların da ne işler başardıklarını/başarmakta olduklarını bilmeye hakkı var. Yoksa bu isimler bir çocuk için herhangi bir şey ifade etmeyebilir, bu da çok normaldir.

 

 

 

Kim Demiş ki Ben Yapamam?
Kolektif
Köstebek Yayınevi, 88 sayfa
Show More