İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hayaller yeniden ve yeniden inşa edilebilir mi?

Tom ve babası basit nesnelerden taşıtlar icat ederken, gün geliyor içinde yaşadıkları sıradan evleri koşan, yüzen ve uçan kocaman bir müzeye dönüşüyor. Nasıl mı? Aslında her şey birkaç sorunla başlıyor.

Yazan: Itır Yıldız

Siz hiç muzla çalışan minyatür roket gördünüz mü? Ya da ustaca yapılmış bir harita asansörü? Muhtemelen müthiş yaratıcı icat banyokoptersikleti de ilk defa duydunuz… Tom ve babası gözümüzün önünde duran nesneleri, kimselerin aklına gelmeyecek taşıtlara dönüştürmeye bayılıyorlar. Yaratıcılık ve çalışkanlık konusunda sağlam bir ikili oldukları söylenebilir. İple çekilen kaykay araba, yarış arabası gibi basit fikirlerle çıktıkları yol, onları zamanla daha çılgın makineler yapmaya itiyor. Banyo küvetinin uçan bir makineye dönüştüğünü, kocaman rayların yılan misali kıvrıla kıvrıla evin içini sardığını söylesek aklınızda bir resim canlanır belki.

HAYAL GÜCÜYLE TAŞIT YAPILIR, PEKİ SORUNLAR DA HAYAL GÜCÜYLE AŞILIR MI?

Ne var ki her hikâyede olduğu gibi işlerin yolunda gitmediği, mutluluk tablosunun silikleştiği anlar birkaç kez kapılarını çalıyor. Nice icatlar ve şen kahkahalarla dolup taşan evlerine sessizlik çöküyor, uçan vızıldayan tüm aletler duruyor, Ben Mantle’ın neşeli çizimleri yerini koyu renklere bırakıyor… Ancak baba-oğulun birlikte yeni makineler yaratma heyecanı; aralarındaki takım ruhu, dayanışma ve sevgiyle yoğrulmuşsa, belki bir çıkar yol vardır, değil mi?

Yazar Linda Sarah, en küçük yaşam alanları olan evlerimizin, onların içerisindeki alışıldık nesnelerin bir çocuğun zengin hayal gücüyle ne denli olağanüstü mekânlara ve buluşlara dönüşebileceğini çok yalın ve yer yer çocuklara özgü bir dil kullanımıyla anlatmış: “On bir gün batımından sonra…” “Sonbahardan BÜYÜK (…), KOCAMAN bir fikir…” Alelade eşyaları çeşitli taşıtlara dönüştüren hayal gücü zenginliğinin yanı sıra ebeveynlerin işlerini kaybetmesiyle gündeme gelen zorluklar, bazen vazgeçmemenin önemi ama her şeyden önce birlikte vakit geçirmenin değerini bilen, umutsuz anlarda birbirine destek olan sevgi dolu bir ebeveyn-çocuk ilişkisi okuru sıcacık kuşatıyor. Sarah’ın tasarladığı uçan, vınlayan, uğuldayan tüm icatların Mantle’ın muhteşem çizimleriyle hayat bulduğunu; çizimlerin hikâyeyi zenginleştirdiğini es geçmemek gerek. Anlatımdaki ahengin, tekrarlanan kelime ve cümlelerin kitabı sesli okumaya da çok elverişli kıldığı söylenebilir.

 

 

 

Tom’un Olağanüstü Makineleri
Linda Sarah
Resimleyen: Ben Mantle
Türkçeleştiren: Sima Özkan
Beta Kids, 32 sayfa
Show More