İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Korkunu paylaşmaktan korkma!

Francesca Sanna, ödüllü kitabı Yolculuk’un devamı gibi de okunabilecek, harika bir resimli kitaba imza atmış.

Yazan: Gökçe Gökçeer

Yaşadığı yerden çok uzaklara gitmek zorunda kalan bir çocuğun gözünden, hüzünlü bir göç hikâyesini anlattığı Yolculuk kitabıyla büyük küçük tüm okurları derinden etkileyen Francesca Sanna, bu kez kendisine yeni bir dünya yaratmaya çalışan bir çocuğun “korkularla yüzleşme”- sinin üzerine gidiyor. Ben, Arkadaşım Korku’yu, Yolculuk’un devamı olarak görüp öyle okudum. Böyle bakınca, ilk kitaptaki anlatıcı kızın yeni bir yaşam kurma serüvenine tanık oluyoruz. Bundan bağımsız, tek kitap olarak da okunabilir elbette. Çocukların duygularıyla tanışmalarına, onları yok saymak yerine onlarla yüzleşmelerine olanak sağlayan kitapların sayısı ne mutlu ki giderek artıyor. Sanna da “korku” yla yaşamak ve onunla yüzleşmek üzerine kaleme aldığı Arkadaşım Korku ile bu kitaplara bir yenisini eklemiş oluyor.

Küçük bir kız çocuğu yeni bir ülkeye geliyor, yeni bir mahallesi oluyor ve burada okula başlıyor. Tanıştığı yeni insanlardan, öğretmeninden, arkadaşlarından çekiniyor ve yanı başında taşıdığı arkadaşı Korku bazı anlarda giderek büyüyor. Ta ki bir gün kendi gibi korkuları olan başka bir çocuğa ve onun da yanında taşıdığı arkadaşı Korku’ya rastlayana kadar…

Çizimleriyle, ruha dokunan hikâyenin etkisini ikiye katlayan Sanna, çocuğun yaşadığı tedirginlik anlarını müthiş resmetmiş. Aslında korkusunu yenmek ve onunla başa çıkmak isteyen çocuğun onu ikna etme mücadelesi, onunla konuşmaya çalışması, ancak bir türlü başa çıkamamasını incelikle aktarmış. Çocuklara duygularından kaçmamaları, onları tanımaları, kucaklamaları, arkadaş olmaları gerektiğini ama kontrolü elinde tutabilme gücüne de sahip olduklarını ustalıkla anlatmış.

Hem çeşitli korkularıyla sıkıntılar yaşayan hem de yeni bir yaşam kurmaya çalışan çocuklar ile onların ebeveynleri için bir başucu kitabı olabilir, iyi gelebilir. Minik yüreklerdeki korkular da paylaştıkça küçülebilir.

Arkadaşım Korku
Francesca Sanna
Türkçeleştiren: Zeynep Sevde
Taze Kitap, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More