İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir masalın peşinde, masal anlatmanın inceliklerinde kaybolmak

Masalımı Gören Oldu mu?, yarısını dinleyebildiği masalın peşinden yollara düşen bir sansarın öyküsünü anlatırken, okuruna masal anlatmanın inceliklerini tarif ediyor.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

İstanbul’da bir gece vakti, önünüzden koşarak geçen bir gölge. O da ne? Bir kedi? Bir fare? Yoksa bir sansar mı? Sima Özkan’ın FOM Kitap’tan çıkan son kitabı Masalımı Gören Oldu mu?, İstanbul’da sıkça görünmeye başlayan sansar haberiyle açılıyor. Bu haber ne zamana ait, doğru mu yanlış mı, bilmiyoruz. Bilmemize gerek de yok. Çünkü bu bir masal ve masallarda zaman ve mekân belirsizdir.

İstanbul’da ahşap bir evin tavan arasında dünyaya gözlerini açan minik bir sansarın öyküsünü anlatıyor Özkan. Dünyayı, annesiyle kardeşinin anlattığı kadar tanıyan bu minik sansar, kardeşiyle birlikte, tavan arasında yaşadıkları evin alt katından gelen masalları dinleyerek geçiriyor günlerini. Alt katta her gece kızına masal okuyan baba bir gün öyle bir masal anlatmaya başlıyor ki bizim sansar o masalı unutamıyor. Bir de masal yarım kalıp bir türlü tamamlanamayınca delirecek gibi oluyor. Bu masalı bulmalı. Ama nasıl? Kendisinden daha çok masal dinlemiş olan kardeşinden ve alt katta babasının anlattığı masalları iştahla dinleyen küçük kızdan öğrendiği iki bilgi var: Masallar kitapçılarda satılır ve bu kitapçıların çoğu Kadıköy’de olur. Minik sansar, dünyaya dair bir lokmacık bilgisine rağmen bu masalın peşinden bir gece kendini yollara atıyor. Hayatında ilk kez gördüğü nice şeyin karşısında şaşkın fakat cesur, vapurla Kadıköy’e geçiyor. Kedilerle tanışıp sahafların yolunu tutuyor ve masalını arıyor.

Sima Özkan, tüm bu macerayı anlatırken her bir bölümün başında masallar hakkında bilgiler veriyor. Böylece bir masal anlatmanın yanı sıra, okurunu masalın esasları hakkında da aydınlatıyor. Mustafa Delioğlu da bu sayfaları çizimleri ve çeşitli ayak izleri ile süslüyor.

Kitapta maalesef basit imla hataları gözden kaçmıyor. Bunun yanı sıra minik sansarın gözünden takip ettiğimiz hikâyede bazı objelerle ilk kez tanışmasına şahit olurken, bazı detaylı bilgilere nasıl vakıf olduğunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Bunlar, kitabın okunma keyfini etkileyen detaylar olduğu için dikkatten kaçmıyor.

Bu kusurların dışında Sima Özkan’ın masal anlatmanın inceliklerini, bir masal formunda tarif etme çabası ve masalların her şeyi mümkün kılan dünyasını İstanbul, kediler, sahaflar ve vapurlar ile inşa etmesi Masalımı Gören Oldu mu?’yu okunası kılıyor.

Masalımı Gören Oldu mu?
Sima Özkan
Resimleyen: Mustafa Delioğlu
FOM Kitap, 56 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More