İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Korkuyorsan git tanış bence

Tavşanı Eric ile sakin bir hayat süren Kocaayak Larf, insanlardan uzakta olma konforunu, başka bir kocaayakla tanışma ihtimalinin heyecanıyla bozmaya karar verir.

Yazan: Adnan Saracoğlu

Kocaayaklara inanıyorum. İnsana inancımı ise güç bela koruyabiliyorum. Ne diye inanmayacakmışım kocaayaklara, varlığı bilimsel olarak ispatlanmadı diye mi? İnsanoğlunun en büyük icadı masallara ve hikâyelere kocaayaklarıyla izler bırakması yetmez mi?

Kocaayakların gerçek olduğunu anlayacak bilgelikteki insanların yurdu Kuzey Batı Pasifik’te yaşayan Ashley Spires, kadim hikâyelere resimli modern bir halka ekleyerek inancımızı pekiştiriyor.

Tavşanı Eric ile sakin bir hayat süren Kocaayak Larf, insanlardan uzakta olma konforunu, başka bir kocaayakla tanışma ihtimalinin heyecanıyla bozmaya karar verir. Çamaşır yıkamayı sonraya bırakıp şehre iner. Değiştirdiği kılığına rağmen gözler üzerindedir. Hayal kırıklığı pusuda bekler. Kötü kostümlü, küçük ayaklı tuhaf kişiye yaklaşıp onun, -beklediğinin aksine- kocaayak olmadığını söyler. Tabii ki değilmiş, çünkü kocaayak diye bir şey yokmuş! Haydi Larf kandırıyor bizi diyelim, onu takip edercesine otobüsün basamaklarında, hatıra oyuncak büfesinde, boşalan salonun kapı arkasında görünen nedir o zaman? Havari Spires, gülümseten ipuçlarını sayfa köşelerinde istifliyor ve kurguya, doğacak dostluğa, yeni bir milada hazırlıyor bizi.

Kaliteli yalnızlığı önemseyen yazar-çizer, bunu bozmayacak dostluğu çağın devası olarak önerir. Farklılıkları korkularına, dışlamalarına, yaftalamalarına bazen de saygısızca ve sınır bilmezce meraklarına bahane eden, “medeni” vandalların rahatlarını kaçırır. “Sevmeyelim ve tüketelim” yok öyle yağma!

Larf umudunu kesmiş ve otobüs durağında yalnızlığına dönmek üzere beklerken duyar Shurl’ün hoş sesini, görür muhteşem ayaklarını. Tanışma faslı başlar. İnsanın insana yapmadığını yapar ve ortak noktalarda kolayca buluşurlar. Korkular buhar olur göğe yükselir. Tavşan Eric ve kuş Patricia da tanışır. Kocaayak ve otobur olmaktan gayrı neyimiz var bakalım hele diye randevulaşırlar.

Çizgi roman diline aşina olduğunu “Binky” dizisiyle ispatlayan Spires, sayfayı yer yer bölüp, hem tempoyu artırıyor hem de metni zenginleştiriyor. Kırsalın sakinliğini, şehrin telaşını, üzerimizde gezinen gözleri çizgisiyle hatırlatıyor.

Kocaayak Larf
Ashley Spires
Türkçeleştiren: Erinç Karakan
Meav Yayıncılık, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More