İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tohum bekleyebilir. Ya çocuk?

“Tabiatın acelesi yoktur.”

Yazan: Sima Özkan

Kavanozun dibinde, toza benzeyen bir miktar siyah tanecik… “Bunlar çiçek tohumu,” dese teyzeniz. “Yaşadığım ülkenin kırlarından senin için topladım. Ne tohumu olduğunu bulmak da senin doğum günü sürprizin, onu sen bulacaksın,” diye sürdürse sözlerini… O seneki doğum gününüze ta uzaklardan kalkıp gelse ve paketler içindeki bir kavanozda, filizlenmeyi bekleyen tohumlar armağan etse size, ne kadar sevinirdiniz bu sürprize? Hele ki kardeşinize de çok sevdiği kelebeklerle ilgili şahane bir kitap getirse, doğum günü olmasa bile…

Doğan Gündüz’ün yazdığı ve Dilek Yördem Ceylan’ın resimlediği Doğum Günü Sürprizi’nde anlatıcının başına gelenler tam olarak böyle. Onun çiçekleri ne kadar sevdiğini bilmeyen yok. Teyzesi de ona daha ne alsın, ne getirsin? Bir çiçeğe can verecek tohumlar hangi bitkiye ait, işte bu bir bilmece. Bu tohumları ekmek bile meşakkatlidir. Ailede çiçeklerden, ağaçlardan en çok anlayan babaanne ona yardım eli uzatır. O bile hangi tohumu uyandırmak üzere olduklarını bulamaz.

Üstelik bu sürprizi ortaya çıkarmak için sabır gerekir, zaman gerekir. Beklemek sıkıcıdır ama beklemek gerekir. “Tabiatın acelesi yoktur,” çünkü. Günler geçer, küçük filizler önce başlarını kaldırır, sonra incecik uzar ve etraflarından yapraklar fışkırır. Çiçek gitgide serpilse de anlatıcımız hiçbir kitapta bu çiçeğe rastlayamaz. Büyüttüğü tohumların hangi çiçeğe ait olduğu hâlâ büyük bir gizemdir. Peki, ne zaman çiçek açacaktır? Büyük mü, küçük mü olur acaba çiçekleri? Taç yapraklı mı? Kokulu mu? Peki ya ne renk? Tomurcuklar da bir türlü patlamaz.

Sonunda tomurcuklar, çan şeklinde mosmor çiçeklere dönüşür. Maaile merak sararlar çiçeğin cinsine ama kimse bulamaz. Sonra bu büyük sürprizi kim mi aydınlatır? Çiçeğe konan bir kelebek!

“Gümüşlekeli esmergöz kelebeği çoğunlukla süpürgeotu nektarıyla beslenir,” der kardeşi. Anlatıcımız da böylece çiçeğinin adını kardeşinin kitabındaki bir fotoğraftan öğrenir. Hani yine teyzesinin hediye ettiği, o kelebekli kitaptan. Ve böylece çocuk beklemeyi öğrenir. Belki de bir çiçeğin nasıl uyandığını keşfetmek, sabretmeyi öğrenmek, kardeşinin yardımıyla en merak ettiği cevabı bulmaktır onun doğum günü sürprizi.

Doğum Günü Sürprizi
Doğan Gündüz
Resimleyen: Dilek Yördem Ceylan
Yapı Kredi Yayınları, 60 Sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More