İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Çocuk filmle buluşunca

“Çünkü iyi anlatılmış bir hikâye her zaman hedefine ulaşır ve iyileştirici bir gücü vardır.”

Yazan: Özlem Toprak

Çocukken yaptığımız her şeyin ilk olmaktan kaynaklanan özel bir büyüsü vardır. Bu anlamda ilk izlenilen filmlerin anısı, tadı da bir ömür bizimle kalır. Film eleştirmeni, gazeteci, yazar ve senarist Burak Göral da belli ki bu gerçekten yola çıkarak Çocukla Sinema – Çocuklarınız için Film Seçme Rehberi başlıklı çok özel bir başvuru kitabı yazmış. Doğan Kitap etiketiyle yayımlanan 338 sayfalık kapsamlı kitap, 3-12 yaş arasındaki çocukların duygusal gelişimine uygun olan filmleri tavsiye eden bir rehber niteliğinde.

İki-üç yıllık bir emeğin ürünü olan Çocukla Sinema’da, Göral’ın seçtiği ve yaş gruplarına göre özenle sınıflandırılmış 52 film ayrıntılarıyla tanıtılırken, çizgi dizi, roman ve oyun uyarlamaları, fantastik maceralar ve animasyonlar için de özel bölümler ayrılmış. Her film teması ve hikâyesiyle anlatılırken, benzer konulu diğer filmlerin önerildiği bölümlerle zenginleştiğinden, liste kendi içinde üçe katlanıyor.

BAŞROL GENÇ SINEMASEVERLERIN!
Çocukla Sinema, filmin sadece izlenen değil, üzerine konuşuldukça büyüsü devam eden bir deneyim olduğu fikriyle hazırlanmış. Bu anlamda çocukların izlediği filmlerle ilgili düşüncelerini, filmdeki hangi karakteri neden sevdiklerini, filme kaç yıldız verdiklerini ve filmden ne öğrendiklerini yazmaları için tasarlanmış özel etkinlik sayfaları da yaratıcılığı teşvik ediyor.

Burak Göral, bir yandan profesyonel olarak senaryo danışmanlığı yaparken senaryo yazımı ve film analizi dersleri de veriyor. 2015’ten beri festivallerde ebeveynlere çocuk ve sinema ilişkisi üzerine eğitimler veren, çocuklarla film izleme etkinlikleri yapan yazarın; Dostlarım Al Pacino ve Sadri Alışık (2002), Hollywood (2003), Neden Bazı Filmler Daha İyi? (2008) adlı kitapları ve çekilmiş üç sinema filmi senaryosu bulunuyor.

Alana bu denli hâkim olan yazar, oğlu Emre’ye ithaf ettiği bu kitabın çıkış noktasını kişisel deneyimine dayandırarak şöyle paylaşmış: “Akira Kurosawa’nın Yedi Samuray filmini oğlumla izlediğimizde o daha 8 yaşındaydı. Elbette iki bölüme ayırarak izlemiştik. Malum çok uzun bir film ve güçlü evrensel mesajına rağmen bize çok uzak bir kültür ve zamana ait. Yine de sinema tarihinin bu en önemli filmlerinden birini daha o yaşta hiç sıkılmadan izlemişti oğlum… Çünkü iyi anlatılmış bir hikâye her zaman hedefine ulaşır ve iyileştirici bir gücü vardır.”

Kılavuz kitap; “Yumurcak”, “Oz Büyücüsü”, “Neşeli Günler”, “Yağmur Altında” gibi klasiklerden “E.T”, “Yıldız Savaşları”, “Kutsal Hazine Avcıları” gibi türünün unutulmazları arasına giren filmlere ve oradan da “Mucize”, “Orman Çocuğu”, “Hugo” gibi çağdaş, özgün yapımlara kadar çok farklı bir yelpaze içeriyor. Göral’ın zamana direnen klasiklere yer vermesi, filmlerin de tıpkı aile yâdigarları gibi kuşaktan kuşağa aktarılır olduğunun kanıtı. Bu hâliyle aslında minik arkadaşınızla konuşurken, kendi çocukluğunuzu da bugüne çağırmış olacaksınız. Zaten yazarın vurgusu filmin sadece sanatsal değeriyle sınırlı kalmayacak kadar derin bir derde işaret ediyor: “İyi ve doğru filmlerle büyüyen çocukların daha vicdanlı, daha duygusal, daha kişilikli, daha anlayışlı, daha çevreci ve daha zeki olacağını düşünmek mümkün. Giderek vahşileşen bu dünyada böyle büyüyen çocuklara her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç olacak, orası kesin!”

DIJITAL ÇAĞDA SANATLA BULUŞMANIN IPUÇLARI
Sözcü gazetesinden Sercan Meriç’le yaptığı söyleşide Göral, kitabın hazırlık sürecini şöyle paylaşmış: “Bu listede çocukların filmleri neden izlemeleri gerektiğini, kaç yaşında izlerlerse daha faydalı olabileceğini, o filmlerin aslında tematik olarak ne anlattığını ve çocukların hayatı daha iyi anlayabilmeleri için bu filmleri nasıl kullanabileceğimizi anlattım. İki türlü çalışma yaptım. Dijital çağ ve çocuk ilişkisi üzerine çok araştırma yaptım. Çocukların videolarla kurdukları iletişim üzerine de öyle… Filmlerin ülkelerde aldığı yaş sınıflandırmaların hepsine baktım, kriterleri ortaya döktüm. Biraz da Türk toplumunun nelere daha çok önem verdiğine baktım. Toplumumuzdan giderek görmekte zorlandığımız şeyler de var; nezaket, hoşgörü, merhamet gibi… Bu gibi temaların hangi filmlerde daha çok işlendiğini sıraladım. Sadece bir film eleştirmeni olarak değil, bir ebeveyn hassasiyetiyle bu kitabı kaleme aldım.”

Dijital çağın çocuklarını ticari amaçlı çarpıcı videolardan, kaba, cinsiyetçi ve küfür dolu yerli komedi yapımlarından konulu filmlere, oradan kitaplara doğru çekmek zorlu bir uğraş. Doğru zamanda çocukla buluşan doğru film bu açıdan mucizevi bir güce sahip.

Çocukla Sinema kitabını bir başlangıç olarak kabul ederseniz, bir süre sonra kendi sevdiğiniz ve paylaşmak istediğiniz film listelerini de çıkarır hâle geleceksiniz. Anıları ve umudu beslemenin bundan daha keyifli bir yolu olmasa gerek…

Çocukla
Sinema
Çocuklarınız için Film Seçme Rehberi
Burak Göral
Doğan Kitap, 338 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More