İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

“Her harf bir hikâyecik”

Kitabın en etkileyici tarafı, yazarın çocuklara harfleri tanıtma formülünün uyarlanmaya çok müsait olması.

Yazan: Çağla Vera Kılıçaslan

Nesin Yayınevinden çıkan Armut’un A’sı Zürafa’nın Z’si, deneyimli karikatürist Birol Bayram’ın ilk çocuk kitabı. Hikâye, kitapçıları çok seven ve çok istemesine rağmen okumayı bir türlü sökemeyen bir çocuğun, kendi kendine söylediği bir cümlede aynı harfin ne kadar çok tekrarlandığını fark etmesiyle şekilleniyor.

Minik okurun dikkatini alfabeye çeken kitapta, her harf için bir hikâyecik var. Birol Bayram’ın özgün çizimlerinin renklendirdiği bu hikâyecikler kimi zaman esprili kimi zaman çılgın kimi zaman dingin… Ama hepsinin ortak bir özelliği var: Bu hikâyecikleri oluşturan sözcüklerin çoğu, o parçada öğretilmek istenilen harf ile başlıyor.

Aynı harfle başlayan kelimeler ve uyumlu ses dizilimleri, hikâyelere bir tekerleme havası katmış. Örneğin bu hikâyeciklerde, “Astronot Ayı ağzına armutları ağır ağır atar”ken “Banu bisikletine balonlar bağlamış” ya da “Denizkızı dolanıp duruyor”ken “Umut uzanmış uyuyor.”

Kitabın en etkileyici tarafı ise yazarın çocuklara harfleri tanıtma formülünün uyarlanmaya çok müsait olması. Armut’un A’sı Zürafa’nın Z’si, çocukların okuduktan sonra harflerle bambaşka sözcükler türeterek, okuma sürecini bir oyun olarak devam ettirebilecekleri türden bir eser.

Kitabın grafik düzenlemesi ve illüstrasyonları oldukça başarılı. Çizimlerin canlılığı ve detaylardaki derinlik, okuyucuyu kitabın içine çekmeyi başarıyor. Kitabın grafik kurgusu ise sadece estetik bir sunum sağlamıyor, eserin içeriğini de pekiştiriyor.

Kitaptaki her bir parçada, o hikâyede işlenilen harfle başlayan kelimelerde bold font kullanılmış. Bold fontun yarattığı görsel etki, çocukların harfleri öğretmeye sürecine katkı sağlıyor. Kitabın yaşsız illüstrasyonlarının büyük çoğunluğu ise sayfanın marjından daha küçük, blok renk bir çerçeve içine yerleştirilmiş. Metinler ise sayfaların arka fon rengine uygun olarak renklenmiş. Böylece de her bir sayfa kendine ve tanıtılan harfe ait ayrı bir dünya oluşturmuş.

Armut’un A’sı Zürafa’nın Z’si minik okurun severek katılacağı bir oyun tadında…

Armut’un A’sı Zürafa’nın Z’si
Birol Bayram
Nesin Yayınevi, 44 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More