İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Aslında ne istiyorum?

Sanatçı, çizimlerinde füzen, kuru kalem ve sulu boya gibi çeşitli resim tekniklerini bir arada kullanarak, onlardan ortak ve yeni bir dil yaratmış.

Yazan: Çağla Vera Kılıçaslan

Bir Aslan İstiyorum!’un kahramanı, bir gün uyanıp ev hayvanı istediğine karar veren Robin. Duvarları hayvan çizimleri ile dolu odasında, yatağının ucunda oturmuş gülümseyen Robin, bunun hangi hayvan olacağını da çok iyi biliyor. “Bir aslan istiyorum!” diye gürlüyor; onunla oynayabilir ve komşuları korkutabilir. Fakat hemen Robin’in annesinin sesi duyuluyor, “Asla!”. Çünkü çok tehlikeli. Annesi, Robin’e yalnızca yaprak yiyen bir dal böceği öneriyor. Robin, bir dal böceği istemiyor. “O zaman bir hipototam istiyorum,” diyor çocuk; çamurda yuvarlanıp,
havuza atlayabileceği bir arkadaş. Robin’in annesinden bir “Asla!” daha geliyor. Böylece kitap boyunca sürecek bir söz düellosu başlamış oluyor. Okur, anne figürünü hiç görmüyor, sadece
sesini duyuyor. Robin’in doyasıya oynayabileceği tüm dost istekleri, her defasında evin tertemiz ve düzenli odalarında yankılanan bir “Asla!”ya çarpıyor. Anne, her defasında evi pisletmeyecek, fazla hareket etmeyecek, ses çıkarmayacak bir hayvan öneriyor. Kitabın sonunda anlıyoruz ki Robin, sadece ne istediğini değil, istediğini nasıl elde edebileceğini de çok ama çok iyi bilen bir çocuk!

Mark Janssen’in metni destekleyen çizimleri, Robin’in duygularını güçlü bir şekilde aktarmış. Annesi, Robin’e ne zaman bir hayvan önerse, çocukla o hayvan arasında bir etkileşim kurulamayacağı, sadece sıkıcı bir mekân paylaşımının mümkün olabileceği çizimlerle etkili bir şekilde betimlenmiş. Çizerin illüstrasyonlarında geleneksel metotlara dijital uygulamalar eşlik etmiş. Sanatçı çizimlerinde füzen, kuru kalem ve sulu boya gibi çeşitli resim tekniklerini de bir arada kullanarak, onlardan ortak ve yeni bir dil yaratmış. Janssen, sadece çizim malzemelerini değil çizim stilini de çeşitlendirmiş ama buna rağmen bütünlüklü ve doğal resimler yapmayı başarmış. Ortaya çıkan resimler, sayfadan dışarı çıkıp okuyucuyu içeri davet edecek kadar canlı olmuş. Birbirini izleyen çift sayfalarda, önce sıkıcı gerçek ve ardından macera dolu fantezi çizimleri eseri dinamik kılmış.

Bir Aslan İstiyorum!
Annemarie van der Eem
Resimleyen: Mark Janssen
Türkçeleştiren: Sinan Çakmak
Can Çocuk Yayınları, 36 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More