İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İki arkadaş, bir düşünce deneyi

İki meraklı arkadaş, Maymun ve Pasta’nın önlerinde kapalı bir kutu, kafalarındaysa uçuşan bir sürü soru. Sahi kim merak etmez ki gizemli bir kutunun içinde ne olduğunu!

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Drew Daywalt’ın hikâyesinin ilk katmanı fantezi dünyasında ilerleyen basit ve eğlenceli bir oyun. Kim ne hayal ederse, kutunun içinde işte o olur. Pasta, tercihini dinozordan yana kullanıyor, Maymun’sa kediden. Ancak bu kedi alelade bir kedi değil; o Schrödinger’in kedisi. Hikâyenin diğer katmanı fizikçi Erwin Schrödinger’in bir düşünce deneyini esas alıyor. Bu deneyde sağlıklı bir kedi, çok az miktarda radyoaktif madde, bir Geiger sayacı ve bir kutu zehir ile birlikte 1 saatliğine kilitli bir kutunun içerisine koyulur. Eğer sayaç radyoaktif maddenin azaldığını ölçerse, şişe kırılır, zehir de kediyi öldürür.
Schrödinger’e göre kutu açılana kadar, kedi, hem canlı hem de ölü durumun bir karışımı olacaktır. Kedinin canlı ve ölü hâli üst üste binmiştir. Daywalt, kuantum tarihinin bu meşhur deneyini, çocukların somut ve soyut kavramlar üzerine düşünebilmeleri, yaşamdaki potansiyel olasılıkları sorgulayabilmeleri için bir fırsata dönüştürmüş. Kim bilir belki hem Maymun hem de Pasta haklıdır; kutunun içinde bir yarı dinozor yarı kedi gizlidir!
Çizer Olivier Tallec, eserde tercih ettiği beyaz arka plan üzerine yalın çizgilerle okurun odağını sadece iki ana karakter ve metne yoğunlaştırmış. Mekân duygusunu biçimlendiren sınırlı sayıdaki diğer ögeler çizgisel hatlarla, Pasta ve Maymun ise daha kütlesel ve renkli betimlenmiş. Kitaptaki konuşma baloncuklarının, resimsel elemanlarda kullanılan renkleri tamamlayan zıt renklerle renklendirilmiş olması metin ve çizimler arasında bir köprü kurmuş. Cümlelerin içinde büyük ve kalın harflerle yazılmış kimi kelimeler minik okuyucuya bizim üzerimize biraz daha düşün diyor. Ancak Tallec’in en büyük başarısı, gözlem yeteneğini karakterlere incelikle aktarabilmek. Maymun ve pasta afacan ifadeleriyle bizi oyunlarına davet ediyor.

Bir Maymun ve Pasta Macerası
Bu Kutunun İçinde Ne Var?
Drew Daywalt
Resimleyen: Olivier Tallec
Türkçeleştiren: Büşra Tarçalır Erol
Domingo Yayınları, 56 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More