İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

O tavuk değil ki, dinozor!

Bir tavuğun dinozorların soyundan geldiğine inanmak çok mu güç? Öyleyse önce bu yazıya, sonra da bahsi geçecek kitaba göz atmalısınız!

Yazan: Gökçe Gökçeer

Günümüz kuşları ile dinozorlar arasındaki genetik bağı ilk duyduğumda epey şaşırmıştım. Hatta buna inanmakta güçlük çektim. Benzer bir şaşkınlığı, sadece otla beslenen dinozorlar olduğunu duyduğumda da yaşadım. Dinozorlar Hakkında İnanılmaz Ama Gerçek Bir Hikâye, işte bu benzerliği anlatan çok eğlenceli bir kitap. Eğlenceli olmasının yanında, birçok pratik bilgiye de ulaşmanızı sağlıyor.

Dinozorlar hakkında çok sayıda kitabın yayımlandığı günümüzde, özellikle okul öncesi için böyle bir örneğe rastlamak büyük şans. Daha büyük yaşlar için gerek şematik gerek uzun metinli örnekler fazlasıyla mevcut ancak böyle mizah yüklü bir metinle ve nefis çizimlerle kotarılmış bir çalışma; doğrusu harika olmuş. Bu yaş grubu için benzer örnekleri varsa da dinozorlar kısa zaman öncesine kadar ilgi alanıma girmediği için kaçırmış olabilirim. Pek çok şey gibi, bu konuyla da kızım sayesinde ilgilenmeye başladım. Evet kızım, çünkü bilinenin aksine dinozorlar sadece erkek çocukların ilgisini çekmiyor!

Kendisinin dinozor olduğunu kanıtlamaya çalışan sevimli bir tavuğun sunumunu okuyoruz kitapta. Bize fotoğraf albümünden tek tek göstererek, büyük büyük büyük büyük büyük büyük büyük… yani epey büyük dedesini, anneannesini, babasının BÜYÜK BÜYÜK akrabalarını tanıtıyor. Kuzenlerini de… Bu sayede hem onun akrabalarını tanıyor hem de dinozorların isimlerini, dış görünüşlerini, yaşadıkları dönemi öğreniyoruz.

Türkiye’de “Rikki serisi” ve Tatlı Hayalet’le tanıyıp çok sevdiğimiz, daha birçok kitabının da çevrilmesini heyecanla beklediğimiz Guido Van Genechten’in yazıp resimlediği bu resimli kitabı, büyük küçük herkesin keyifle okuyacağından şüphem yok. Hikâyenin sonunda sevgili tavuğumuz dinozor olduğunu bize gururla ispatlıyor. Mutlaka edinmeli, okumalı, etrafınızdaki kuşlara bakıp dinozorları hatırlamalısınız. Hatta okuma sonrası hep beraber Dino’nun Şarkısı’nı dinleyebilirsiniz. Bakın ne diyor:

“Bilginlere sorarsanız

Dinolar hâlâ dünyada

Kimi rengârenk bukalemun

Kimiyse küçücük kuşta…”

Dinozorlar Hakkında İnanılmaz
Ama Gerçek Bir Hikâye
Guido Van Genechten
Türkçeleştiren: Göyçen Gülce Karagöz
abm Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More