İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dadının canlanan perdesi

Virginia Woolf’un Mrs. Dalloway’e ait el yazmasının sayfaları arasında bulunan ve Woolf öldükten yaklaşık 50 yıl sonra çok güzel illüstrasyonlarla ilk kez yayımlanan resimli kitap Dadının Perdesi, aslında onlarca örneği yazılıp kurgulanmış bir konudan yola çıkıyor.

Yazan: Erdi İnci

Bir yazar hayata veda ettiğinde, yazdığı her eser, varsa yarım kalan çalışmaları ve hatta çalışma ortamı didik didik incelenir, araştırılır. O çalışmalar içinde yazarın daha önce yayımlamadığı işler bulunursa, onların “büyük bir titizlikle” hazırlanıp okurlarıyla paylaşılması bambaşka bir serüvendir. Yazarın söz konusu eserinin niçin yayımlanmamış, belki de yayıncıya bile gönderilmemiş olduğu ise genellikle göz ardı edilir. Yazarın kendi eserini yayımlamama hakkı konusunda, nerede durmamız gerektiği her zaman bir tartışma konusudur.

Yazarın eserleri telif korumasından çıktığında ise o büyük titizlik kolaylıkla bir patchwork sanatına dönüşebilir. Yazarın orijinal metninden
uyarlamalar yapılır, metindeki bazı bölümler alınıp bir çocuk kitabına dönüştürülür; telif süresi dolmuş başka bir eserle birleştirilebilir… Bu kesip birleştirmelerin sonunda ortaya yeni eserler çıkar. Eserin edebi ve tarihi değeri bir yana, o “malzeme” yayıncılığın gözünde artık maliyeti düşük, getirisi yüksek bir ticari üründür. Kâr maksimizasyonu açısından baş tacıdır.

Yapı Kredi Yayınlarından yeni bir kitap raflarda yerini aldı. Virginia Woolf’un Mrs. Dalloway’e ait el yazmasının sayfaları arasında bulunan ve Woolf öldükten yaklaşık 50 yıl sonra çok güzel illüstrasyonlarla ilk kez yayımlanan resimli kitap Dadının Perdesi, aslında onlarca örneği yazılıp kurgulanmış bir konudan yola çıkıyor. İnsanlar uyuduktan sonra hareketlenmeye başlayan resimler, desenler, eşyalar…

Yazarının Virginia Woolf olması, yetişkinlerin tepkisini çekmeyecek bir içerik sunması, metni güçlü bir “çocuk kitabı” adayı hâline getiriyor. Edebi kültür ve birikim açısından Woolf’a ve eserlerine ihtiyacımız tartışılmaz. Ama okur çocuk olduğunda, biraz daha eserin ne sunduğuna odaklanmamız gerekmez mi?

Yapı Kredi Yayınları, kitap tasarımları konusunda özellikle beğendiğim bir marka olmuştur. Yetişkin ve çocuğun bir koltukta sıkış tepiş oturup kitap okuduğu o klişe sahnede, karakterlerin ellerine her zaman YKY kitaplarını tutuşturmuşumdur zihnimde. Kitabın bir ürün olarak da değerini her zaman yansıtmıştır. Woolf’un kitabında da bu kaliteden ödün vermemiş YKY.

Dadının Perdesi
Virginia Woolf
Resimleyen: Julie Vivas
Türkçeleştiren: Tunç Tayanç
Yapı Kredi Yayınları, 36 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More