İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Belaya müptela ikizler iş başında

Belaya müptela ikizler iş başında

Burcu AKTAŞ

Çocuk ve gençlik edebiyatına ‘kahramanlar’ üzerinden yaklaşan Burcu Aktaş, Edgar ve Ellen adlı ikizleri ele aldı bu sayı. Nod Kasabası’nın korkulu rüyası ikizlerin, kahkaha dozu yüksek maceraları korku dosyamızın komedi sosu oldu!

Beter İkizler ile karşılaştıysanız vay halinize arkadaşlar! Baş belası birini düşünün; onu ikiyle çarpın, içine biraz korku, biraz memnuniyetsizlik katın. İşte karşınızda Beter İkizler. Biri bile yaka silktirecek güce sahipken ikisi biri araya gelince onlardan uzağa kaçmak farz oluyor. Kaçarken, yaprağı yolunmuş çiçekler, türlü boyalarla boyanmış ev hayvanları size eşlik edecek ama, hazırlıklı olun! Yaramazlık yapmak, ortalığı karıştırmak bir ekip işidir.

ÇİFT YÖNLÜ KASABA
Ekipteki ortaklar iyi anlaşıyor ve uyumlu çalışıyorlarsa karşılarına çıkacak insanların ve onlarla aynı yerde yaşayanların vay haline. Birbirleriyle yolları kesişmiş bir ikili diyemeyiz onlara. Onlar hayata ‘doğal’ ortak olarak başlamış zaten. Onlar korkunç mu korkunç, hınzır mı hınzır, biri kız biri erkek Beter İkizler.

Yaramaz hatta ‘kötü’ diye adlandırılan, her oyunlarına şüpheyle yaklaşılan, bir arada görüldüklerinde kasaba sakinlerine büyük telaş yaşatan Edgar ve Ellen’in icraatları, lakaplarının hakkını verecek kadar ‘beter’ inanın.

Edgar ve Ellen, Koşan Nehir’in ikiye böldüğü Nod Kasabası’nda yaşıyorlar. Anne ve babaları epey bir zaman önce upuzun bir dünya seyahatine çıktıklarını belirten bir not bırakıp ortadan kaybolmuş. İkizlerin karakteri düşünülürse, çok da şaşırtıcı bulmamak lazım anne babalarının ortadan kayboluşunu aslında.

İkizlerin yaşadıkları kasaba da en az kendileri kadar ilginç. Çünkü Nod Kasabası iki ayrı şekilde adlandırılıyor. Nod’un bir ‘doğru’, bir de ‘yanlış’ tarafı var.

Kasabanın doğru tarafında her şey güllük gülistanlık adeta. Dürüst ve çalışkan vatandaşların yaşadığı bu tarafta sokaklar temiz, çimler biçilmiş, insanlar yüzlerinde gülümsemeyle dolaşıyor, hatta komşularını selamlıyorlar.

Kasabanın yanlış tarafındaysa insanlar birbirinin yüzlerine dahi bakmıyor. Kamu mallarına zarar vermek onlarda, hayvanları beslememek onlarda…

Kasaba sakinlerinin hemen hemen hepsi ‘doğru’ tarafta yaşıyor. Tahmin edileceği üzere Beter İkizler’in ‘doğru’ tarafla, oradakileri rahatsız etmek dışında bir ilgileri yok. Neredeyse kimsenin yolunun geçmediği dar bir yolun sonundaki gri, şatoya benzeyen ve içinde rüzgârların dinmediği bir evde yaşıyor Edgar ve Ellen. Evlerinin giriş kapısındaki, “başkalarının perişanlığından duyulan memnunluk” yazısı ikizlerin hayat anlayışını apaçık ortaya koyuyor.

Saçları keçeleşip kafalarına yapışmış, uzun ve sıska ikizler, sabah akşam çizgili pijamalarıyla kasabaya korku saçıyorlar desek yeridir. Haklarını verelim, öyle el yordamıyla yaramazlık yapmıyor Edgar ve Ellen. Haylazlık sanatındaki becerileri etkileyici ve uzun çalışmalara, deneyime dayanıyor. Evlerinde bu çalışmaları yapabilecek ortam da mevcut.

EVDE TEK BAŞINA
Temizleyen kimse olmayınca bu şato benzeri evde, örümcek ağlarının ve toz yumaklarının içinde şahane bir oyun alanı yaratmış ikizler kendilerine. Ama bu kısıtlı alan onları keser mi? Asla.

Bahçenin çiçeklerine dalmak, kasabalının ev hayvanlarını tek tek çalıp sonra boyayarak ‘nadir yaratık’ haline getirmek, turistlerle eğlenmek, kanalizasyon tünellerinde cirit atmak… Bunlar en sıradan numaraları Beter İkizler’in.

Ekstra korkunçluk ve belayla güçlendirilmiş karakterler olan Edgar ve Ellen’in maceralarının çok önemli alt metinleri de mevcut. Sürprizleri burada açıklayıp patavatsızlık yapmak, çocukların okuma keyfini kaçırmak istemem. Ama en azından şunu söylemem gerek: Kurnaz olup arkadan iş çeviren güya Beter İkizler, ama muhatap oldukları yetişkinlerin de onlardan aşağı kalır yanı yok. Bunu bilin isterim.

Beter İkizler: Kasabanın Altında
Charles Ogden
Resimleyen: Rick Carton
Çeviren: Jale Alguadiş, Müren Beykan
Günışığı Kitaplığı / 140 sayfa

 

Show More