İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Büyüdüğüm zaman herkesin uçmasını sağlayacağım!

Büyüdüğüm zaman herkesin uçmasını sağlayacağım!

Pelin ÖZER

Usta yazar Maksim Gorki’den miniklere yalın ama güçlü bir öykü: Serçecik. Kitapta, nesilden nesile aktarılan hayat bilgisinin önemi, merak duygusunu incitmeden vurgulanıyor. Tombik Ayı Kaybolunca adlı kitabımız ise dostluk üzerine sıcacık bir masal anlatıyor.

Çocuklarımıza hazırladığımız kitaplıkta, okumaya başladığımız ilk günlerden itibaren unutamadığımız yazarların çocuklar için yazdığı kitaplar ayrıcalıklı bir yere sahip oluyor. Yeni çeviriler sayesinde, sevdiğimiz yazarların çocuk kitaplarına ayırdığımız raflar da dolmaya başlıyor. Son zamanlarda José Saramago, Pablo Neruda derken; Ana’nın, Çocukluğum’un, Ekmeğimi Kazanırken’in, Benim Üniversitelerim’in unutulmaz yazarı Maksim Gorki de Kaynak Yayınları’ndan çıkan Serçecik adlı masalıyla Türkçede bu kervana katıldı.

Mehmet Perinçek’in Rusça aslından dilimize kazandırdığı kitabın resimleri Y. Çaruşina imzalı. Küçük cüsseli bu büyük kitapta, nesilden nesile aktarılan hayatta kalma bilgisi, insanların hayvanlardan farkı, güçlü olanın küçük olana hayat şansı bırakmayışı, olumsuzluklara gayriihtiyari meydan okuyan çocukların dinmeyen merakı ve saflığı, hayata katılma telaşı, ailelerin koruyucu, kollayıcı doğası, Pudik adındaki bir yavru serçenin uçmaya başlayana kadar yaşadıkları ekseninde kesitlerle aktarılıyor.

Bu kısa serüveni can kulağıyla dinleyenler, oradan bütün bir ömre yayılacak kadar çok hikâye çıkarabilirler rahatlıkla.  “Serçeler de insanlar gibidir,” sözleriyle başlayan kitabı, çocuk yetiştiren büyüklerin de itinayla okumalarını öneririz. Zira “Şu kocaman dünya da neyin nesi?” diye soran; hevesle toprağa, ağaçlara bakan; rüzgârı anlamaya çalışan; kendisini yemeye çalışan tekir kediye, “Tanıştığımıza sevindim,” diyen; insanların kanatsızlığına hayret eden ve “Büyüdüğüm zaman, herkesin uçmasını sağlayacağım,” diyerek şiir yazan Serçecik, zihinlerini okumak için epey çaba harcadığımız çocuk dünyasının uçsuzluğu hakkında sağlam ipuçları veriyor. Uydurduğu şiiri avazı çıktığı kadar bağırarak okuyan Pudik’e her zaman kulak vermekte fayda var: “Ey, kanatsız insancık! / İki ayaklısın / Kocaman olsan da / Böcekler yer seni / Ben küçücüğüm ama / Yine de yerim böcekleri”.

Pearson’dan çıkan, Karma Wilson’ ın yazıp Jane Chapman’ın resimlediği “Tombik Ayı” serisini biliyoruz. Serinin yeni kitabının adı Tombik Ayı Kaybolunca… Karnı acıkınca tek başına ormanın derinliklerine dalan ve şiddetli fırtınada yolunu kaybeden Tombik Ayı’nın yaşadığı macera, her çocuğun nefesini tutarak dinleyip izleyeceği türden. Dışarıda ormanı inleten şiddetli fırtına sürerken, Tombik Ayı’nın arkadaşları (Porsuk, Çalıkuşu, Karga, Baykuş, Tavşan, Fare) güvenli ve sıcak mağaralarındadır. Ancak endişelenmeye başlamışlardır. Hava karardığı halde yuvasına dönmeyen arkadaşları Tombik Ayı’yı merak ettikleri için onu aramaya çıkarlar. Birbirlerini kaybetmemek için bellerine ip bağlayıp kenetlenerek ormana dalmaları, dostluğun önemine dair çarpıcı bir hikâye. Ormanın aydınlık ve karanlık yüzü, doğanın tekinsizliği ve şefkati, güven ve tehlike, birliğin, dostluğun önemi üzerine mağarada yanan ateş gibi içimizi ısıtan, ışıtan bir masal Tombik Ayı Kaybolunca. Gülbin Baltacıoğlu’nun dinleyen her çocuğa dil duygusu aşılayacak şiirli çevirisi de cabası.

Serçecik Maksim Gorki Resimleyen: Y. Çaruşina Çeviren: Mehmet Perinçek Kaynak Yayınları, 16 sayfa
Serçecik Maksim Gorki Resimleyen: Y. Çaruşina Çeviren: Mehmet Perinçek Kaynak Yayınları, 16 sayfa
Tombik Ayı Kaybolunca Karma Wilson Resimleyen: Jane Chapman Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu Pearson Yayınları, 40 sayfa
Tombik Ayı Kaybolunca Karma Wilson Resimleyen: Jane Chapman Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu Pearson Yayınları, 40 sayfa
Show More