İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Koca bir yalan söylemek ya da sırtında koca bir fil taşımak

“Gerçek, çok büyük ve önemli bir yer. Her şey orada olup biter.”

Yazan: Elif Şahin Hamidi

Çocuklar bazen sonuçlarını hiç hesaba katmadan kolayca yalan söyleyebilir. Hatta söylenen yalan, istemeden de olsa çocuğun, bir başka çocuğa haksızlık etmesine neden olabilir. Hâl böyle olunca da amansız bir suçluluk duygusu gelir oturur çocuğun yüreğine. Yalanın sonucu olarak ortaya çıkan bu suçluluk duygusu, devasa bir kaya gibi ezer çocuğu: ne gülüp oynamasına ne de huzurlu bir uyku uyumasına müsaade eder. Peki, insanın uykularına mal olan bu soyut kavram üzerine, çocuklarla nasıl konuşabiliriz? Elbette yine kitaplardan medet umabiliriz. Örneğin Thierry Robberecht’in Koca Bir Yalan’ı, yalan ve suçluluk duygusunu somutlaştırıp göze görünür kılan bir kitap. Ebeveynler ve çocuklar için sevimli bir rehber niteliği taşıyan bu kitapta “yalan”, illüstratör Estelle Meens’in çizgileriyle resmen cisimleşerek tombul ve mavi bir file dönüşüyor. Bahçede top oynarken kazayla mutfak penceresinin camını kıran Mert, bu tombul fili sürekli sırtında taşımak zorunda. Çünkü babasının kızgınlığı karşısında camı kıranın kendisi değil, kız kardeşi olduğunu söylüyor. Koca bir yalan söyleyen ve Zeynep’i haksız yere suçlayan Mert’e artık rahat yok tabii. Öyle ya yatakta, sınıfta, yemekhanede, top oynarken koca bir fil taşımak hiç kolay değil. Öylesine ağır işte, bir yalanın yükünü taşımak.

Peki, hayatımızı kâbusa çeviren bu fili sırtımızdan atmanın, ondan kurtulmanın bir yolu var mıdır? Elbette bir yolu var, “gerçeği” söylemek! Tıpkı Mert gibi gerçeği söyleyerek fili sırtımızdan atabilir ve çabucak hafifleyebiliriz. Çünkü Åsa Lind’in Kumkurdu kitabındaki Zackarina’nın dediği gibi “Nasıl olduysa öyle söylemeli. Doğrusu neyse onu, gerçeği”. Asla uydurmamalı. Çünkü bilge Kumkurdu’na kulak verecek olursak “Gerçek, çok büyük ve önemli bir yer. Her şey orada olup biter.”

Ebeveynlerin tutumlarının, çocukları yalana ittiğini ya da buna mecbur ettiğini de unutmamalı. Kitaptaki babanın öfkesine yakından baktığımızda, Mert’in neden “doğrusu neyse onu” söyleyemediğini daha iyi anlayabiliyoruz. Çocuklar kimi zaman tökezlediğinde, hatalar yaptığında, yetişkinlerin onlara nasıl davrandığı, nasıl bir tavır takındığı çok önemli. Koca Bir Yalan biz yetişkinlere de bunu hatırlatıyor.

Bu arada kitabı Türkçeye kazandıran, Ömer Erduran. Ama nedense kitabın künyesinde ya da kapağında çevirmenin ismine rastlayamıyoruz. Bunun nedenini merak ettiğimi de belirteyim.

Koca Bir Yalan
Thierry Robberecht
Resimleyen: Estelle Meens
Türkçeleştiren: Ömer Erduran
Remzi Kitabevi, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More