İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Aşkı meşke kavuşturmak…

Özlem Dilber, bu kitabıyla hem çocuklara hem yetişkinlere ölümle ilgili pozitif bir kapı aralıyor. Çocuklara bu meselenin onları ürkütmeden nasıl anlatılabileceğine dair bazı şifreler veriyor.

Yazan: Adalet Çavdar

Özlem Dilber’in yazdığı, Gökçe Yavaş Önal’ın resimlediği Mucizevi Oscar, Haziran ayında Çınar Yayınları tarafından yayımlandı. Kitap “İsmim Oscar ve ben mucizeviyim. Yani bence bir mucizeye layık görüldüm,” diye başlıyor. Oscar, yaşlı bir sarman kedi. Sahip olduğu bir yeteneği var, kimine göre ürkütücü bir yetenek. O, büyülü bir saat gibi, karşısındaki insanın ne zaman öleceğini, gününe dakikasına kadar biliyor.

Oscar, bu yeteneğini bir macera olarak tanımlıyor. Meraklıların yaşadığı bir dünyada, pek çok kez yanlış anlaşılan, yorgun biri Oscar. Herkes ona durmadan, istedikleri şeylere ne zaman sahip olacaklarını sorup duruyor; oysa onun tek bilebildiği, insanların ne zaman o sonsuz yolculuğa çıkacakları.

Oscar doğduğunda annesinin memelerindeki süte, kediotu karıştığına inanıyor. Yoksa pamuk şekere benzeyen bu hayatın ne zaman sonlanacağını bilmesinin nasıl bir açıklaması olabilir ki? Cennete değil, bulutlara inanıyor Oscar. İnsanların o uzun yolculuğunun bulutlara olduğunu düşünüyor. Çünkü o bir kedi; çimenlere, farelere ve süte inanıyor.

O, kahraman bir kedi. Çünkü insanların bütün kabalıklarına rağmen, bir şekilde yanlarına girmeyi ve son yolculuklarına çıkarlarken onları biraz olsun rahatlatmayı başarıyor. Biliyorsunuz kediler sadece üç rengi görebilirler ama Oscar, kedilerin göremedikleri renkleri titreşimlerden hissedebildiklerini anlatıyor. Pişmanlığın ve mutluluğun renklerinin olduğunu söylüyor Oscar.

Özlem Dilber, bu kitabıyla hem çocuklara hem yetişkinlere ölümle ilgili pozitif bir kapı aralıyor. Çocuklara bu meselenin onları ürkütmeden nasıl anlatılabileceğine dair bazı şifreler veriyor. Aynı zamanda doğada var olan diğer canlıların hayatlarından bilgiler veriyor. Bu hayatta insanların ne kadar şanslı olduğunu, yeryüzündeki diğer canlılardan neden ve nasıl farklı olduğumuzu hatırlatıyor. Pişmanlıktan bahsediyor, yalnızlıktan bahsediyor; son nefesimizi verirken pişman mı yoksa huzurlu mu olacağımıza aslında yaşarken karar verdiğimizi söylüyor. Ölüm hiçbir şeyin sonu değil, diyor Oscar; hafızamız ve hatıralarımız yolcu ettiğimiz insanları yaşatır. Unutmadıkça kimse ölmüş sayılmaz.

Oscar, son nefesini vermek üzere olan insanların hoşlarına gidecek şeyler yapmanın da peşinde. Bir hastane odasında bulduğu ve Hindistan adını verdiği, hasta ve çok az zamanı kalan bir erkek için bir Hindistan çayı bulmaya çalışıyor ve bulup getiriyor da… Evet, o yaşlı kahraman bir kedi. Kimi insanlar kedilere iyilikle yaklaşırken kimi insanlar ondan korkuyorlar ya da hoşlanmıyorlar. Oscar’ın başına da çeşitli kazalar, insanlar yüzünden geliyor elbet. Örneğin girdiği hastanenin sahibi Burj, ondan pek hoşlanmıyor.

Çok yakın bir arkadaşı var Oscar’ın: Vızıltılı Koli. Hem kuş hem arı; geri geri uçabiliyor. Oscar ve Vızıltılı Koli sürekli beraberler. Bu ikilinin insanlar hakkında yaptıkları çıkarımlar ise bir hayli ilginç. Yakın arkadaş seçimi, aşk, beraberlik, iyilik ve kötülük gibi kavramları anlaşılabilir biçimde felsefi olarak tanımlıyor. Kimi zaman kafa karıştırsa bile çocuklar için akıllarında oluşacak soru işaretleriyle zaman içerisinde öğrenecekleri deneyimler de sunuyor.

Oscar ve arkadaşı Vızıltılı Koli için hayat sandığımızdan çok daha zor. Kaçmak, kovalamak, saklanmak, kutulara konulmak başlarına gelen sadece ufak şeyler. Onlar insanların inatları ve kötülükleriyle uğraşmak zorunda kalıyorlar ve bu bildiğiniz gibi hiç kolay değil.

Mucizevi Oscar’da, Gökçe Yavaş Önal’ın resimleri sayfaların daha çok köşelerinde ya da yarım sayfa olarak, öykünün karakterlerini canlandırıyor. Resimlerde sarı-siyah renkler kullanılmış.

Dilinin akıcılığı ile hikâye kendisini okutmaya devam ediyor. Oscar’ın kendisi, hayat ve canlılar üzerine verdiği bilgiler ve felsefi çıkarımları ise soru sormayı ve cevap aramayı sağlıyor. Yazının başında da dediğim gibi bu kitap hem çocuklar hem de yetişkinler için kayıpla başa çıkmanın yolunu ve çocuklara ölümü anlatmanın şifrelerini sunuyor.

Mucizevi Oscar
Özlem Dilber
Resimleyen: Gökçe Yavaş Önal
Çınar Yayınları, 96 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More