İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Orq Woma’yı çok seviyor!

Mağara çocuğu cesur. Mamut tüylü. Hikâye büyük.

Yazan: Hasret Özdemir Gülbay

Geçmişe, epey geçmişe, taş devrine dönelim. Bir küçük çocuk ve onun koca tüylü mamutunu hayal edelim. Hayal etmesi bile bizi gülümsetiyor değil mi? Bu hayalin arkasından, benim aklıma Taş Devri çizgi filmi ve Fred, Vilma, Barni, Beti karakterleri geldi, gülümsemem daha da genişledi.
Taş devrinden bu güne değişmeyen duygular varsa eğer, bunlardan birisi mutlaka arkadaşlık olmalı. O devirde geçen, espri dolu, kalpleri ısıtan bir arkadaşlık hikâyesi Mağara Çocuğu Orq. Amerikalı şair ve yazar David Elliott tarafından 2014 yılında yazılmış, bu sene de Büyülü Fener Yayınları tarafından Zarife Biliz’in çevirisiyle Türkçeye kazandırılmış.
Hikâye, Orq’un gün ve gün büyüyen arkadaşı tüylü mamut Woma’yı mağarasına götürmek istemesiyle başlıyor. Ancak Orq’un annesi, Woma’nın mağarada onlarla beraber yaşamasına izin vermiyor, çünkü Woma tüy döküyor, Woma kokuyor, Woma mağaranın her yerini pisletiyor.
Orq vazgeçmiyor ve Woma’yı mağaraya sokmaya yarayacağını düşündüğü birbirinden komik yeni planlar yapıyor. Ve kitap, sonunda anne ikna olacak mı, Woma mağaraya girebilecek mi, gibi sorulara cevap arayışıyla bir solukta bitiyor.
David Elliott’un mizah ve hayal gücü dolu bu kitabına, Lori Nichols kara kalem tekniği ile çizip, dijital boyama ile yarattığı illüstrasyonlarla eşlik ediyor. Çizimler, metni destekleyen esprileri ve ince detayları ile ilgi çekiyor, okumayı daha da keyifli kılıyor.
Kitabın orijinalinde daha çok dikkat çeken ve çeviride biraz etkisi azalmış diğer bir detay ise mağara adamı konuşması şeklinde yazılmış kısa cümleli hikâye dizgisi. Bu sayede kitap daha anlaşılır hale geliyor ve çocuğunuza kitabı okurken daha kolay role girmenize yardımcı oluyor. Aynı zamanda Mağara Çocuğu Orq; taş devri, tüylü mamut, bizon, mağara ayısı, kılıç dişli kaplan, avcılık ve hatta hayvanseverlik gibi konularda çocuklarınızla konuşabileceğiniz bir zemin de hazırlıyor.
Bu kitapta herkesin çok sevdiği ve en sonunda olduğu gibi kabul ettiği birileri var. Bu güzel etkinin tüm mağaralara -pardon evlere- sirayet etmesi ve kalplerimizin bir koca mamut kadar genişlemesi dileğiyle!

Mağara Çocuğu Orq David Elliot Resimleyen: Lori Nichols Türkçeleştiren: Zarife Biliz Büyülü Fener Yayınları, 36 sayfa
Mağara Çocuğu Orq
David Elliot
Resimleyen: Lori Nichols
Türkçeleştiren: Zarife Biliz
Büyülü Fener Yayınları, 36 sayfa
Show More