İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Leo ile tanışın

Kitapta kullanılan dil oldukça yalın. Bu yalın anlatım basitlikten çok her türlü fazlalığın dışarıda bırakıldığı bir ifade biçimi, dilimizde söylenildiği gibi; az ve öz.

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Her ikisi de Caldecott ödüllü, yazar Mac Barnett ve çizer Christian Robinson, Leo Bir Hayalet Hikâyesi kitabında bir araya gelmişler ve ortaya güzel bir iş çıkmış. Mac Barnett’i, Jory John ile ortak yazdıkları Felaket İkili; Christian Robinson’u ise Gaston-Bir Karışıklık Hikâyesi kitaplarıyla tanımıştık daha önce.
Leo Bir Hayalet Hikâyesi, isminden de anlaşıldığı üzere bir hayalet öyküsü. Uzun yıllar bir evde tek başına yaşayan Leo’nun, eve yeni taşınan aile ile beraber hissettiği mutluluğa tanık oluyoruz önce. Ancak aile, Leo’nun varlığından o kadar da mutlu değil. Hikâyemiz, istenmediğini anlayan Leo’nun, üzüntüyle evi terk etmesi ile hız kazanıyor. Yıllardır görmediği şehrin sokaklarında fark edilmeden dolaşan ve şehrin değişimine şaşıran Leo’nun yolculuğu, nihayet kendini görebilen ve korkmayan bir arkadaş bulduğunda sona eriyor. Hikâyenin geri kalanını ve sürpriz sonunu ise elbette burada okuyamayacaksınız.
Kitapta kullanılan dil oldukça yalın. Bu yalın anlatım basitlikten çok her türlü fazlalığın dışarıda bırakıldığı bir ifade biçimi, dilimizde söylenildiği gibi; az ve öz.
Mac Barnett, ‘’İyi bir kitap, neden gizli bir kapıdır’’ adlı konuşmasında, bir Venn şeması oluşturuyor. Bu şemanın bir çemberinde hakikat, diğer çemberinde ise yalan bulunuyor. İki çemberin ortasında kalan bölgeyi de sanat olarak tanımlıyor. Yalanın ve hakikatin iç içe geçtiği, birbirlerine dokundukları işte o yerde sanat duruyor. Leo Bir Hayalet Hikâyesi de yazarın sanatı konumlandırdığı yere tam olarak denk düşüyor. Hikâyenin ana kahramanı, okuyucuların ve öteki ana kahramanımız Jane’nin dışında kimsenin göremediği bir hayalet. Diğer yandan Leo ile Jane’nin arkadaşlığı, aralarında geçen diyaloglar çok gerçek.
Kitabın grafik tasarımı ve çizimleri de oldukça başarılı. Ki bu kitap “2015 The New York Times En İyi Resimlenmiş Çocuk Kitabı Ödülü” kazanmış. Birçok farklı teknik kullanılarak üretilmiş resimlerin, sayfalara yayılan kurgusu gerçekten dinamik. İç sayfalardaki çizimlerde ağırlıklı olan kullanılan renkler siyah, beyaz ve mavi. En çok da mavi. Bu renkler hayalet öyküsü duygusunu yoğun bir şekilde yansıtıyor.
Kitapta küçük hayalet Leo dışında bütün karakterler dolu formlar şeklinde resmedilmiş. Bir tek Leo kontür çizgileriyle karakter kazanmış. Leo’nun hayalet oluşunun temel göstergeleri olan görünmezliğini ve geçirgenliğini, kitaba nasıl yansıtabileceğinin cevabını, çizer böylesine basit bir yolla vermiş.

 

 

 

Leo Bir Hayalet Hikâyesi Mac Barnett Resimleyen: Christian Robinson Türkçeleştiren: Esin Uslu MEAV Yayınları  (Bir Kitap Yolla), 52 sayfa
Leo Bir Hayalet Hikâyesi
Mac Barnett
Resimleyen: Christian Robinson
Türkçeleştiren: Esin Uslu
MEAV Yayınları
(Bir Kitap Yolla), 52 sayfa
Show More