İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yalnızlık bir tercihtir, ayrılık ise sevdaya dâhil…

Zeynep Alpaslan’ın son kitabı Gümüş Tilki, anlatılması güç hâllerden biri olan yalnızlık sevdasına ve beşeri sevdaya dair masalsı bir hikâye.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

Söylemesi, anlatması zor bazı hâller var hayatta. Bunun, karşınızdakinin kim olduğuyla da pek alakası yok. Ölümü anlatmak zor mesela, haberi veren kişi olmak zor. Özrü, hatayı, kusuru anlatmak zor. Bir de aşkı anlatmak zor. Bunu âşık olduğun kişiye söylemek de hiç bilmeyen birine tarif etmeye çalışmak da çok zor.
Zeynep Alpaslan’ın Final Kültür Yayınlarından çıkan son kitabı Gümüş Tilki, işte bu hâllerden birinin üzerine, masalsı bir hikâye anlatıyor. Kışı ve yalnızlığını çok seven, ormandaki şatomsu evinde tek başına yaşayan gümüş tilki, bahar geldi mi sonsuz kışa, kutuplara kaçar. Hiç evinin çevresindeki manolyaların yeşillenip çiçek açmasını beklemeye niyeti yoktur. Evine bir dirhem eşya koymadığı gibi kalbine bir renk girmesine de izin vermez. O, grilerin, mavilerin, beyazın peşinde yollar aşar. Uzun mu uzun süren bir kışın ardından evine dönebildiğinde ise bahçesine sebzeler ekildiğini, evinde birbirinden renkli tilkiciklerin koşturduğunu, bir de gözleri yeşil, kürkü kızıl bir tilkinin vanilyalı kurabiyeler pişirmekte olduğunu görür. Hışımla gidip onları evden kovacaktır ki kızıl tilkinin bakışları önce bir gece, sonra sonsuza dek gümüş tilkiyi ikna eder. Gümüş tilki yine kış sevdasından vazgeçecek değildir, yine kışın peşinde uzak diyarlara gidecektir lakin artık gövdesinde açabilecek renkleri de keşfetmiş ve hatta sevmeye başlamıştır.
Zeynep Alpaslan’ın masalı, Vaghar Aghaei’nin çizgileriyle boyut kazanıyor. Alpaslan, gümüş tilki tasviriyle yalnızlığın mutlaka bir talihsizlik, bir mecburiyet anlamına gelmediğini; bir tercih de olabileceğini anlatıyor. Aynı anda birçok sevdanın gönülde barınabileceğini, biri için diğerinden vazgeçmenin bir seçenek olmadığını tarif ediyor. Bu arada, yalnızlığa olan düşkünlüğü ve renklerle arasına koyduğu mesafe gümüş tilkiyi kötü biri yapmıyor. Alpaslan bu masalda en güzel bunu başarıyor, hiç kimseyi kötü ilan etmeden bir karşıtlığı tarif edebiliyor. Sonra hiç kimsenin başına kötü bir iş açmadan tarafları bir araya getirebiliyor. Sevginin, sadece nefretin karşıtı olarak var olmadığını kanıksatıyor.
Gümüş Tilki, kızıl tilki ile gümüş tilkinin kavuşması üzerinden anlatılan, duygusal ve düşünsel olarak son derece derin, büyük küçük demeden, tüm gönüllere layık bir masal.

 

 

 

Gümüş Tilki Zeynep Alpaslan Resimleyen: Vaghar Aghaei Final Kültür, 40 sayfa
Gümüş Tilki
Zeynep Alpaslan
Resimleyen: Vaghar Aghaei
Final Kültür, 40 sayfa
Show More