İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Harflerin gücüne kulak ver!

Yaratıcı Yaramazlık; harflerle, sözcüklerle, cümlelerle çocukların hayal gücünü parlatan faydalı bir başvuru-eğitim kitabı.

Yazan: Nihan Bora Sapmaz

Eğitim sistemi, sınav biçimleri tartışıladursun; çocukların okul dışında da iyi bir eğitim almasını sağlayan kitaplar yazılmaya devam ediyor. Tabii mesele onları keşfetmekte; zira içeriğinde ne olduğunu bilmediğimiz fazlasıyla kitap basılıyor.
Son yıllarda çocuk ve gençlere yönelik yazılan kitaplarla yakından ilgilenmeye çalışıyorum. Malum eğitim sisteminde sürekli değişiklik oluyor; bazı dersler, konular müfredattan çıkarılıyor, yenileri ekleniyor ve ortada bir karmaşa söz konusu. Dolayısıyla velilerin ve eğitimcilerin bu mevzuları yakından takip edip çok özenli davranması gereken bir zaman.
Müfredat ne olursa olsun okuldaki eğitime yardımcı nitelikte kaynaklara her zaman ihtiyaç var. Her şeyden önce Türkçeyi iyi kullanmaya teşvik eden, çocukların kendini ifade etmesinde rol oynayan kitaplar, eğitim hayatının ilk safhalarında çok önemli. Bu noktaları odağına alan Yaratıcı Yaramazlık, Nilay Yılmaz’ın; yazmaya, çizmeye, düşünmeye, eğlenmeye çağırdığı önemli bir başvuru-eğitim kitabı. Kitabın isminden de anlaşılacağı üzere “yaratıcı yazarlık” temelli bu kitapta çocukların gelişim sürecine katkıda bulunacak birçok oyun bulunuyor. Oyun dediğime bakmayın, sadece eğlendirmekle kalmayan çocukların zihinsel gelişim süreçlerini de hayli renklendirecek etkinlik ve çalışmalar bunlar. Çocuğuna yazmayı, okumayı özellikle sevdirmek isteyen veliler ve eğitmenler için ideal bir kaynak.
Kitaptaki çizimler ise Rukiye Ulusan’a ait. Açık söylemek gerekirse, kitabı elime aldığım an, uzun süre kapağını inceledim. Zira sadece bu çizimlerde bile farklı hikâyeler okumak; her bir çizim üzerine düşünmek ve meraklanmak mümkün. Bu durum da, kitapta sizi heyecanlı çizimlerin beklediğinin sinyallerini veriyor. Nitekim tüm oyun, etkinlik ve çalışmaların çizimlerinin içerikle bir bütün oluşturduğunu görüyorsunuz.
Kitap; “Sözcükler”, “Sözcükten Cümleye, Cümleden Cümlelere”, “Sözcükten Cümleye, Cümleden Cümlelere, Cümlelerden Metne”, “Çok Renkli, Çok Sesli Karma Çalışmalar” isimli dört bölümden oluşuyor. Her bir bölümün alt başlıkları ise oldukça eğlenceli. Örneğin “Hareketli ve Sesli Sözcükler”, “Şekilli Şiirden Düzyazıya”, “Kim, Kime Ne Demiş?: Diyalog Yazma: Karakter ve Mekan-Görsel Okuma”, “Böyle de Söylenebilir: Betimleme-Ton/Üslup Değiştirme” gibi çocukların zihnine iyi gelecek, ilginç başlıklar var. Bölümlerden de anlaşılacağı üzere her şey harflerle başlıyor, sözcüklere, cümlelere ve cümlelerden metinlere dönüşüyor.
Yazar Nilay Yılmaz, tüm bu önemli başlıkların altını da çok başarılı soru ve fikirlerle bezemiş. Çocuk okurun düşünmesine, düşünürken hayal etmesine, hayal ederken uçsuz bucaksız sorular sormasına ve her şeye eleştirel bakabilmesine vesile oluyor. Yılmaz, hırsızlık yapan Hırsız Hamam Böceği Hüseyin’in hikâyesini anlattıktan sonra çocuklara; “Dünyada hiç suç işlenmeseydi; hiç kimse başkasının canına, malına, haklarına ve özgürlüğüne zarar vermeseydi ne olurdu, diye düşünelim mi? Örneğin; hiç suçlular olmasaydı cezaevlerine gerek kalmazdı, hiç suçlu olmadığı için artık yeni hapishaneler de inşa edilmezdi” diyor. Ardından “Sence hiç suç işlenmese dünyada başka neler olurdu? Bu durumdan kimler etkilenirdi? Neler olacağını anlatır mısın?” diye bir soru yöneltiyor çocuklara ve sayfanın tamamını boş bırakarak, sözü onlara bırakıyor. Onlara, yani hayal güçlerine diledikleri gibi yazacakları bomboş bir sayfa. Yaşamdaki bazı zor, ağır ve baş etmesi güç şeyleri anlatmanın en iyi yolu, Yılmaz’ın yaptığını yaparak çocuklara anlatmak.
Bu kitap, çocuğun yaşadığı dünyaya, ailesine, arkadaşlarına şöyle bir dönüp bakmasını sağlıyor. Kitapta, çocukların küçük yaşlardan itibaren dünyayı daha iyi algılaması üzerine çok fazla mini hikâye ve çalışma bulunuyor. Çocukları bolca soru bekliyor ama bu soruların korkulacak bir yanı yok; zira ortada bir doğru ya da yanlış yok. En iyi cevaplar, çocukların hayal gücünde saklı.

 

 

 

Yaratıcı Yaramazlık
Nilay Yılmaz
Resimleyen: Rukiye Ulusan
Altın Kitaplar, 160 sayfa
Show More