İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kralın havuçla imtihanı

Hareketli kompozisyonları, ilham verici tekniği ve bol havuçlu tasarımıyla görsel olarak başarılı bir çalışma ortaya koymuş Gökçe İrten.

Yazan: M. Banu Aksoy

Yağmuru bol bir memlekette havuç yetiştiren bir çiftçiyseniz, yapacağınız birkaç şey vardır: havuç yetiştirmek, komşularınız için havuç yetiştirmek ve kral için havuç yetiştirmek. Kitabımızın kahramanı olan çiftçi de tam olarak bunları yapıyordu. Aslında tam olarak değil; zira tarlada dev bir havuç belirene kadar çiftçinin kralla herhangi bir işi olmamıştı.
En iyisi baştan başlayayım. Bir zamanlar hep yağmurlu bir köy -bu yüzden evlerin damlarından hep su sızarmış- ve bu köyde yaşayan, geçimini havuç ekerek kazanan bir çiftçi varmış. Günün birinde köye o kadar çok yağmur yağmış ki çiftçinin damı bu yükü kaldıramamış ve delik delik olmuş. Çiftçi de ne yapsın, tutmuş bütün havuçları damdaki delikleri tıkamak için kullanmış. İyi fikir! Havuçların başarısını gören çiftçi, komşularını da yağmur derdinden kurtarmak için daha fazla havuç ekmiş. Hasat zamanı geldiğinde onu tarlada dev bir sürpriz bekliyormuş. Çiftçi ve komşular dev havuçla neler yapılabileceğini uzun uzun tartışmışlar. Sonunda çiftçi, dev bir havuçla yapılabilecek en iyi şeyin dev bir çatıyı korumak olduğuna karar vermiş; havucu yüklenip saraya gitmiş. Ne var ki minnet yerine alayla karşılanmış. Üzülen çiftçi köyüne ve en iyi bildiği işe, yani havuç yetiştirmeye geri dönmüş. Üstelik yağan yağmurlarla eskisinden de büyük, yeni bir havuç yetiştirmiş. Peki, o havuçla ne yapmış? Ya krala ne olmuş? Çiftçinin bu noktada yaratıcılıkta sınır tanımadığını ve kralın klasik masallardaki muadilleri gibi hak ettiğini bulduğunu söyleyerek noktayı koyayım.
Dev Havuç, ilüstratör kimliğiyle tanınan Gökçe İrten’in, bu kez hem yazıp hem resimlediği bir okul öncesi kitap. Kâğıt, kumaş, gazete ve iplik gibi farklı malzemeleri; tipografi ve dijital tekniklerle bir arada kullanan İrten, sadece okul öncesi okurların değil, her yaştan kitapseverin ilgisini çekecek bir tasarıma imza atmış. Özellikle kralın dozu giderek artan kahkaha sahnesinden söz etmek gerek. Kitabın bu altı sayfası görsel çekiciliğinin yanı sıra, küçük yaştaki okurlar için de eğlenceli bir sesli okuma/canlandırma olanağı sunuyor.
Hareketli kompozisyonları, ilham verici tekniği ve bol havuçlu tasarımıyla görsel olarak başarılı bir çalışma ortaya koyan Gökçe İrten, bu hikâyede hiçbir havucun zarar görmediğini de eklemiş.

 

 

 

Dev Havuç
Gökçe İrten
Hep Kitap, 40 sayfa

 

Show More